Sunda is een typisch Noors broodbeleg en Noorwegen is trending topic!
Volgens de touroperators is Noorwegen trending topic ! Wist je dat al? Sunda moet je leren kennen. Een lekkere verse bruine boterham, een heerlijke cracker, beschuit of knackebrot. Of op een versgebakken wafel. Sunda is een verleidelijke heerlijk zoete topic voor echte zoetekauwen.
Altijd als ik hoor dat er iemand naar Noorwegen gaat krijgt hij of zij steevast een boodschappenlijstje van mij mee. Ik ben namelijk gek op Sunda. Ik hoor je denken ‘is Sunda een meisje, een vriendinnetje, of een leuke tante van Henk?’ Nou, dat is niet eens zo’n gek idee. Met Sunda kun je alle kanten op. ‘Behalve de goeie’ hoor ik de verre echo van mijn Noorse oma Hedvig Selma roepen in de verte. In het land ‘van eeuwig zingen de bossen’ werd mijn Noorse moeder Solveig lang geleden geboren als oudste meisje in een gezin van zeven kinderen. Haar moeder Hedvig Selma en haar vader Sverre moesten hard werken om de zeven monden te voeden en te kleden. Het was in de jaren dertig van de vorige eeuw. En Noorwegen was toen een arm land. Nu is Noorwegen één van de rijkste landen ter wereld geworden.
Noorwegen is het land van ‘eeuwig zingen de bossen’ en Sunda is zoet.
In die tijd dat mijn moeder werd geboren was Noorwegen een eenvoudig land. Men leefde grotendeels van de visserij en de bosbouw. Industrie was er nauwelijks. Land- en tuinbouw ook bijna niet. In de moestuinen op het platteland werd veelal van eigen kweek gegeten. De meeste huizen werden van hout gebouwd, de bossen waren oneindig groot en hout was er genoeg. Wist je dat Noorwegen zo’n vijftien keer groter is dan ons kikkerlandje Nederland? En dat het inwoneraantal heden ten dage zo rond de vijf miljoen zweeft? Dat is minder dan drie keer het inwoneraantal van ons land.
Op vakantie in Noorwegen sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw met Sunda als vaste prik.
Zo lang als ik mij kan heugen, en dat zijn al heel wat jaartjes inmiddels, gingen wij bijna jaarlijks op zomervakantie naar Noorwegen. Steevast naar mijn grootouders in Kristiansand, de mooie havenstad in Zuid Noorwegen. En altijd was er Sunda. Voor zover ik mij kan herinneren het enige zoete broodbeleg naast zelfgemaakte jam van bosbessen uit de wilde natuur en van aardbeien uit de moestuin. Nu weet je het dus: Sunda is een zoet broodbeleg. Het houdt het midden tussen honing en stroop. Sunda is geel van kleur en smeert lekker uit. Op de afbeelding van het potje laat een jongetje zijn spierballen zijn als gevolg van het eten met Sunda.
En sindsdien is Sunda mijn favoriet. Vanwege de geur, de kleur en de zoete smaak.
Heb jij ook zo’n favoriet broodbeleg uit je vroege jeugd? Wat at jij als kind graag op je boterham? Kende je ook rare combinaties zoals kaas met jam erop?
SchoolBANK Redacteur Henk Haan
Reacties 66
Ik had ( nu nog) pindakaas en sambal.
En ik vond vroeger kokosbrood lekker op brood
kaas met appelstroop pindakaas met ketchup Ik eet het nu af en toe nog wel eens maar dan niet met brood dat eet ik zelden maar met meerzaden beschuit of krackers
kaas met jam eet ik nu nog
Ik eet nu nog vaak kaas met jam. Maar dan wel met die lekkere Engelse jam. Marmelade of lemon curd. Vooral de marmelade is 'pittiger.
Ik vond een boterham met kaas en wat jam erg lekker. Het was wel dubbel-op, ter compensatie van de boterhammen met tevredenheid in de eerste jaren 1950.
Dat is iets wat ik al j@ren af en toe eet!
Pindakaas met hagelslag
Waar we bij ons thuis gek op waren was speculaas op brood, dat doopte je eerst in de thee en dan smeerde je het heerlijk op een witte boterham en dan flink wat chocoladevlokken er over heen. Heerlijk. Dat vonden we alle vijf om te smullen. We waren nl met 5 kinderen. En we noemden het apepoep. 😅😅
Wat een bijzondere vondst. Ik heb deze nog nooit gehoord.
Pindakaas met hagelslag! Dat smaakte als een gebakje(wat we niet kregen).
Kaas met ham was normaal bij mij thuis
Kaas met appelstroop en zacht gekookt ei met vruchtenhagel
Een Drentse boterham was brood met kaas en stroop en een roggetje. Pindakaas met sambal Pindakaas met suiker
Ananasjam en een vinger in de boter met hageltjes zelfgesneden dikke kaasplakken
Cacaopoeder gemengd met suiker
Cacaopoeder gemengd met suiker op brood met boter
Wij aten ook kaas met aardbeienjam en pindakaas met zout en sambal en soms ook nog met komkommer erop. Nu doen wij dat nog steeds.
Ik eet nog steeds kaas met Jam, heerlijk mijn hele leven lang ben nu 73
Bebogeen: soort smeerbare caramel. Voor op brood. Populair rond 1971.
Quicky, een pasta met echte stukjes hazelnoten. Zat in een kartonnen beker, met allemaal hazelnoten op de buitenkant.
-Kaas met jam -Kaas met sandwichspreat -Pindakaas met hagelslag -Brood met speculaas, en dan vooral mee naar school dan werd het speculaas zacht..heerlijk -Banaan op brood met choclade hagelslag
Heerlijk, aardbeienjam met kaas. Eet ik nog weleens.
Pindakaas met chocolade vlokken
pindakaas met komkommer, rauwe wortelschijfjes met vruchtenhagelslag. en nog meer 'rare' combinaties als broodbeleg,allemaal uitgevonden tijdens logeerpartijen in schoolvakanties bij oom, tante, neefjes en nichtjes in Friesland. Zelfs nu lust ik deze nog (ik ben nu 70!)
Bebogeen en kokosbrood!
Pindakaas met abrikozenjam en pindakaas met sambal manis! Heerlijk!
"berenvlees" dat is plak peperkoek tussen twee sneetjes brood. vooral dikke laag boter/margarine, anders is het gortdroog. nu elke woensdag avond sardines op brood, ik en mijn maat, stinken we het kantoor uit,maar gezond, zit vol omega 3!
Een boterham met een gekookt eitje met appelstroop eronder. Jam kan ook Nog steeds lekker
Koks rood en bruine suiker en bebogeen
Ikvond kokosbrood heerlijk. Het was er in wit en rose en geel misschien???? Als plakken heerlijk!!,
en het ziet er zo feestelijk uit. Er was ook kokosbrood met rozijntjes er in, spikkeltjes kokosbrood.
Een krentebol met pindakaas en hagelslag, heerlijk!
Goede morgen mijn lievelingsbeleg was CARAMELCO in die blikken potjes. Nu nergens meer te koop . Nu eet ik omdat het zo lekker is banaan en pindakaas op de boterham, alles is veel te lekker en lekkere dikmakers. Vroeger als we op schoolreisje gingen van de heerlijke gebakken eitjes op brood, dat als je het op moest eten helemaal klef was. Goede oude tijd. Hartelijke groetjes
Ik ben gek op het noorse Brun Ost (geitenkaas) ze nemen het ook altijd voor mij mee. Of koop het op de norse kerstmarkt als ik de kans krijg. Hen familie in Noorwegen. Pepperkaké in de kersttijd ook zo iets heerlijks of Speculaas en taai taai op brood herlijk.
krentenbol met kaas of pindakaas, pindakaas met suiker, of heel bekend in mijn jeugd wit brood met speculaas
Een boterham met hagelslag en een boterham met jam en ook smeerkaas
Vroeger van mijn vader over genomen: Boterham met suiker en (oude) kaas.
Ik heb jaren choco vlokken op brood gegeten alleen maar vlokken ben er nu nog gek op
Stroopvet. Iedere morgen 4 sneden brood met stroopvet (stroop met spekvet door elkaar geroerd), voor we naar school gingen. Ik smulde ervan!
Wit brood met speculaas eet ik nu ook nog wel eens.
Goede morgen, Mijn reactie op bijzonder boterham beleg. We gaan terug naar de jaren 50 van de vorige eeuw. Mijn lekkerste boterham beleg was een plak rogge brood met daarop of gebakken spekkaantjes of opgebakken stamppot boeren kool van de vorige dag. Leverworst en gebakken bloedworst. Thuis slachter we altijd een varken. In de oorlog was zelfs een boterham met roomboter bij onze opa op de boerderij een lekkernij met een dikke laag eigen gemaakte suikerbieten stroop.. Velen zullen wel denken was er dan niets anders, jawel witte suiker of bruine suiker. Sinterklaas koekjes of een plakje gewone ontbijt koek. Toen de betere jaren aanbraken was het chocolade boter , eigen door onze moeder gemaakte jams en op de zondag een plakje kaas. Ik denk niet dat men dat nu nog kan bevatten maar er was niks anders en het was altijd smaakvol. Zo ik eindig maar want dit zal allemaal wel niet begripvol in de hedendaagse verwende jeugd passen. Een beste groet, hendrik veenhof. Weer latere jaren kwam de pindakaas en daar deed ik chocolade hagelslag over.
Kort na WO II, in een periode waarin van alles te kort was, kregen wij thuis bijna dagelijks een boterham besmeerd met "reuzel". Dat was een soort dierlijk vet. Door er een beetje zout op te doen kreeg het enige smaak. In het begin vonden wij dat, na een behoorlijke periode van niets, wel lekker. Het hoofdargument van mijn ouders was dat wij dan weer flink zouden aankomen in gewicht. Later heb ik dat nooit meer willen eten.
Ik vond vroeger witbrood met pindakaas en of bebogeen het lekkerst en nog steeds maar eet geen witbrood meer .
In de Jaren 1950 - Erg lekker - brood met boter en een dun ontbijtkoekje boven op. Kan ook nog met een plakje kaas erbij. Ook brood met speculaas en jam, of jam met hagelslag er op. Heerlijk. Nu 77 maak ik dat af en toe voor mij .
Pindakaas met hagelslag
Kokosbrood, choba of een combinatie van pindakaas met sambal
Meestal gebakken ei, kaas, hagelslag, jam, boterhammen worst enz. als broodbeleg.
Lekker brood met kaas en jam maar ook een streep broodje met suiker
Broodje jam met kaas Broodje speculaas Halve streep met boter en suiker Broodje pindakaas Balkebrei gebakken
Eet nog steeds Roggebrood met kaas en appelstroop.
Een witte boterham met Fluff (gesmolten marshmellows). Bijzonder zoet, plakkerig en enorm slecht voor de lijn, maar enorm lekker! Sinds kort ook weer verkrijgbaar in de nederlandse supermarkten!
Jazeker heb ik hier herinneringen aan! Kaas met aardbeienjam eronder op brood, jammie! Dik pindakaas op je brood. Zó, dat je bijna stikte van de ontzettende plakzooi maar toch waarschuwingen van m'n broer in de wind slaan. Bij de familie van m'n schoonzus aten ze op zondag witbrood - dat kregen wij thuis niet! Dus na de kerk naar m'n schoonzus om daar te ontbijten!
Het feestje van de zondagavond: banaan met rode jam op witbrood. Mmmmmm!
Ja pindakaas met chocopasta heerlijk
Krentenbrood met boter en kaas en er bovenop een beschuit
wij hadden vroeger altijd een blikje caramelco dat was het lekkerst op mijn broodje
suikerbrood met roomboter en dan warme gelderse rookworst dat zoet en zout was heerlijk eet ik nog wel eens
In mijn lagere schooltijd, jaren 60. kregen wij "kunsthoning"op brood; een gele substantie verpakt in een kartonnen pot, blauw met geel. Erg zoet, dus erg lekker. Ook Bebogeen werd gewaardeerd. En leverpastei of leverworst op een krentenbol, heerlijk! OOK stamppot wortels met stroop. Roggebrood met stroop. Soms doe ik dat nog wel eens en krijg dan vaak vragende gezichten ...
Dat doe ik nog steeds brood kaas en Jam op brood heerlijk.speculaas op brood.Mijn dochter vind pindakaas mer mayo.
Brood met kaas en jam.Vroeger brood met spekvet dat was gestold en suiker erop.Geef mij brood met kaas en ja daar op rogge brood.Moet er nu niet aan denken.Brood met speculaas doe ik nu nog wel eens.Mijn dochter brood met pindakaas en Mayo
leuk, ik ben niet de enige die mayonaise op brood at,
Vroeger en nog altijd : brood met kaas en jam En brood met pindakaas en suiker
Mijn favoriet: een schone boterham in de knoop met pomaise (=een witte boterham uit het vuistje met mayonaise erop).
wit brood met veel boter en speculaasjes of chocoboter en alles waar ik eerder over las hieronder.
Is Sunda nog ergens te koop?