Luisterde jij vroeger naar het Radioprogramma Moeders wil is wet? Het ochtendprogramma werd van 1949 tot 1974 door de KRO uitgezonden en gepresenteerd door Mia Smelt. SchoolBANK’er Albert herinnert het zich nog precies.
De Baedeker; het handboek voor de huisvrouw
“Volgens Mia Smelt hadden huisvrouwen een steuntje in de rug nodig omdat ze ’s morgens alleen thuis waren. De kinderen zaten op school, de mannen waren aan het werk en dus waren de vrouwen even ‘onder elkaar’. Niet bij iedere huisvrouw stond de Baedeker in de boekenkast. Dit serieuze handboek voor de beginnende huisvrouw stond vol tips over het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Op die leemte speelde Mia Smelt handig in. In feite verzorgde ze een soort gesproken Baedeker, afgewisseld met vrouwen die verzoekplaatjes konden aanvragen en elkaar de groeten deden.”
“De 25-delige Baedeker besteedde in elk deel aandacht aan een probleem waar jonge vrouwen mee zouden kunnen worstelen. Verschillende onderwerpen kwamen aan de orde zoals; ‘Huishouden op rolletjes’, ‘Van vingerhoed tot strijkplank’ en ‘De weg naar het hart’, dat eigenlijk speciaal gericht was op de maag van de man in plaats van het hart. ‘Hoe moet ik met mijn kind?’, richtlijnen in twee delen over kinderopvoeding. Waar dyslexie en ADHD overigens nog niet in voorkwamen want de Baedeker had die problemen nog niet ontdekt. ‘De toekomst van uw kind’ en ‘Uzelf, mevrouw.’ Het mocht ook niet ontbreken aan zelfinzicht. Een belangrijke onderwerp dat niet overgeslagen werd was dan ook; ‘Liefde zonder vrees’. Met daarop het volgende hoofdstuk; ‘Gelukkig huwelijk’. Daar draaide het immers allemaal om. De huisvrouw moest ervoor zorgen dat een gelukkig huwelijk haar doel en streven was. Daartoe was en is ze hier op aarde, naar de toenmalige opvatting.”
De groente man“Het radioprogramma werd elke morgen op een vast moment onderbroken met de bekende riedel voor; “Zeg groenteman, wat eten we vandaag?” Chris Neijzen richtte het woord tot de huisvrouwen in het land. “Vandaag dames, ja dames, het is er de tijd van het jaar voor. De verrukkelijke wintergroente is er weer. Het ligt bij uw groenteman in het schap. Vandaag eten we heerlijke Brusselse lof. De gezonde groente die u gestoofd, gekookt en ook rauw als een salade kunt eten.” Groente was aan het jaargetijde gebonden. Geen haricot vert of bloemkool het hele jaar door. Chris leuterde nog wat door met Mia over de bereidingswijze en welke saus het lekkerst bij de witlof zou smaken.”
Ochtendgymnastiek met Ab Goubitz
Daarna volgde een ogenblik van muzikale omlijsting door de niet weg te denken Jules de Corte. De blinde pianist, organist van Belgische afkomst, doordat zijn familie was gevlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met zijn gevoel voor droge humor leidde hij een liedje in. Wie kent ze niet? De liedjes die hij op monotone toon zong zoals; Ik zou wel eens willen weten, Het sprookje van de Toto, De reuzen van de middelmaat, of Het kleine mannetje. Honderden liedjes liggen nu te verstoffen. Je hoort ze nog zelden.
Voordat “Moeders wil is wet” de ether inging klonk in de vroege morgenuren de piano van Arie Snoek door bos- en polderland, begeleid door de altijd opgewekte stem van Ab Goubitz. “Goedemorgen luisteraars, staat u allen klaar…? Dan beginnen we met de eerste oefening. En strek, en buig, en voor en achter! Nu de armen omhoog, en naar achter en naar voor, goed zo… Nu links en dan rechts en nog een keer! Zo…, nu even rust op uw plaats en haalt u diep adem dames. Goed zo, dames… Dan nu de volgende oefening.” Meneer Goubitz begon het tempo duidelijk op te voeren. “En, buigt u maar, en strekt u maar…,”
Bij ons in de straat heeft Ab Goubitz nooit succes behaald. Ik kan me geen van de buren herinneren die zich verleid hebben gevoeld tot een dwaze vertoning in de huiskamer. Of de gordijnen moeten dicht zijn gebleven en de radio op halve sterkte hebben gestaan. “Dat is iets voor daarboven in Holland”, zei mijn moeder altijd. “Daar houden ze wel van dit soort dingen. Ik doe er in elk geval niet aan mee.”
Luisterde jij vroeger ook naar Mia Smelt en deed je mee aan de ochtendgymnastiek onder leiding van Ab Goubitz? Wij zijn benieuwd naar jouw verhalen en herinneringen. Deel ze hieronder.
Reacties 69
De gezelligheid, de liedjes de tips, als ik ziek thuis was, kon je heerlijk vanaf de bank meegenieten, en dan ook naar lili petersen. Puur genieten was dat toen.
alles zo herkenbaar ! geweldig fijne herinneringen! AVRO.. kwartetspel! Ja dat waren nog eens spelletjes, toen was alles nog zo eenvoudig en zo gewoon en lief, mijn jeugd, mooie tijd!!
Heel lang in mijn schooltijd (begin jaren vijftig), werd ik 's morgens wakker door de berichten over de waterstanden in de rivieren, waarbij Grave beneden de Sluis altijd mijn speciale aandacht trok. Daarna volgden de berichten van de markten: hoeveel nuchtere Kalveren er wel niet aangevoerd waren. Vervolgens, precies om zeven uur een kort nieuwsbericht van het A.N.P. Algemeen Nederlands Persbureau en het Weerbericht van het K.N.M.I., het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut te De Bilt. Na al deze boeiende informatie kwam dan De Ochtendgymnastiek onder leiding van Ab Goubitz met aan de piano Arie Snoek. Ik deed nooit mee, want ik lag nog in bed. Mijn aandacht ging naar een korte herhaling van het huiswerk voor deze dag. Half acht op. Hopen dat de kachel nog brandde, want anders was het 's winters behoorlijk koud. Een kattenwasje in de keuken en boterhammen met hagelslag. Moeder zat dan ook aan tafel en zorgde voor de conversatie. Acht uur vertrek naar school, althans in de middelbare schooltijd. Daarvoor was het natuurlijk een half uurtje later. 'De Groenteman' en 'Met draad en naald' heb ik ook wel eens gehoord, maar alleen in de vakanties of als ik thuisbleef omdat ik ziek was. Ziek kon je gauw worden. Als je een kopje thee had gekregen stopte je de thermometer erin en die liep snel op. Oppassen dat het niet te gek werd. 38,5 graden was wel mooi. Gelukkig werd ik altijd in de loop van de dag weer beter!
Het zijn programma's waar mijn moeder altijd naar luisterde. Ik denk niet dat ze meedeed met de ochtendgymnastiek, maar we hoorden het wel altijd. Wat ik mij nog heel goed herinner waren de verhalen van mevrouw Straalman-Cremer. Mijn moeder was in die tijd best wel een beetje vooruitstrevend in sommige dingen, maar mijn vader wilde er niets van weten. En als ze dan eens iets vertelde over "nieuwigheden" dan zei mijn vader altijd: ""Heb je weer naar "de straaljager" geluisterd?""
Als de Groenteman de rekening opmaakte..’dat is dan 50 cent aardappels, pondje witlof 1 gulden..dat maakt totaal...’ , dan werd het geluid weggedraaid. Hoe diep ik ook in de speaker van de distributieradio kroop, nooit heb ik het eindbedrag gehoord..;-) Ach die radio, Ida de Leeuw van Rees, Wim Quint, het radioprenteboek met dat tingeltje waarmee de bladzijden werden omgeslagen..koning Kaskoeskielewan..Ik hou maar op..
Als de Groenteman de rekening opmaakte..’dat is dan 50 cent aardappels, pondje witlof 1 gulden..dat maakt totaal...’ , dan werd het geluid weggedraaid. Hoe diep ik ook in de speaker van de distributieradio kroop, nooit heb ik het eindbedrag gehoord..;-) Ach die radio, Ida de Leeuw van Rees, Wim Quint, het radioprenteboek met dat tingeltje waarmee de bladzijden werden omgeslagen..koning Kaskoeskielewan..Ik hou maar op..
Jammer dat er geen link in het artikel staat voor een youtube stukje, alleen de tekst is te weinig om het weer goed te herinneren!
Ab Goubitz : " staat u allen klaar?" ik ken het nog heel goed,,,de radio aan vroeg in de morgen (7 uur?), nog donker buiten. Ik ben familie van Ab Goubitz. was een neef van mijn opa.
Wat leuk om te lezen! Ab was mijn overgrootvader.
Mijn moeder luisterde altijd en ik met haar mee als ik ziek was. Ik vond de waterhoogten altijd heel interessant, vooral ook, net als Henk, Grave beneden de Sluis. Door die rustige stem viel ik vaak weer in slaap.
Het was 's morgens ochtendgymnastiek onder leiding van Ab Goubitz met aan de vleugel Arie Snoek, maar meedoen was er bij ons op de boerderij niet bij ;-)
Heb zelfs nog gymles gehad van Ab (Vondelschool Hilversum !).
O ja, de ochtendgymnastiek van Ab Goubitz, met aan de vleugel Jacques Schutte! Ik kan met het intromelodietje nog goed herinneren. Ik deed er natuurlijk niet aan mee … Later was het Tanny van Rossen, met aan de vleugel Rudi van Houten, op vrijdagmorgen aangekondigd door Cor Galis van de VPRO: "Meneer Van Houten, pianospel graag …" Onvergetelijk.
Ja hoor, ikzekf wel niet maar de radio stond in ieder geval aan. Kan me dat deuntje van de ochtendgymnastiek nog precies herinneren.
Ik heb ook vaak meegeluisterd naar deze programma's. Ik zie mijn vader nog elke morgen de ochtendgymnastiek doen gepresenteerd door Ab Goubitz. Heel vaak hoorde ik ook Moeders wil is wet. Misschien allemaal erg oubollig maar de conditie van mijn vader was altijd erg goed . Hij is er bijna 94 jaar oud mee geworden. Soms een tijd waar ik nog wel een naar terug verlang
In de onverwarmde keuken moest ik bijna iedere ochtend met de hand luiers wassen. Maar gelukkig had mijn handige man een luidspreker van de radio aangelegd boven op de keukenkast. En die stond natuurlijk op ‘moeders wil is wet’! Ik heb er veel van geleerd als piepjong huisvrouwtjes. Zondag heb ik voor mijn schoondochter nog gezongen “zeg groenteman wat eten we vandaag”. Het was best handig om een tip te krijgen. En de groenteman kwam aan de deur, dat was wel makkelijk.
Over Jules de Corte: de liedjes worden opnieuw gezongen door zijn zoon Ernst, die ze in de kleinere theaters brengt, zoals in het mijne: www.theaterkleintjekunst.nl
Goede middag. Ook luisterde ik naar het ochtendgymnastiek van Ab Goubitz en dat zal in de jaren 50-60 van de vorige eeuw zijn geweest. Ik was toen een jongeman van 10-12 jaar. De piano muziek was die van Jules de Corte. En van de groenteman weet ik me nog de volgende zin te herinneren; Groenteman wat eten wij vandaag. Allemaal jeugd herinneringen uit de "goede oude tijd". Daarnaast ook het weerbericht van Jan Pelleboer. Verder nog het programma "met naald en draad paraat". Dit tot zover en dan in de middag pauze tussen twaalf en een het muziek programma : "Met de Marketensters en Marketiers". En in de avond mocht ik van mijn ouders naar het hoorspel " Sprong in het heelal "luisteren een soort van SF gedoe regie Leon Povel. De Boertjes van Buutn onder leiding van Kees Schilperoort. Piere Palla op het concertorgel en zo waren er meerdere. En niet te vergeten "Paul Vlaanderen met Ina". Voor dit alles bleven we aan de radio gekluisterd. Dit zijn allemaal dierbare jeugdherinnering.
Ik kan zelfs nu nog de tune van de groenteman woordelijk (mee)zingen. https://www.youtube.com/watch?v=03SWlpghYS0
en vergeet niet de pianist Arie Snoek
Die jaren-50 herinner ik me nog als de dag van gisteren en geloof het of niet, maar ik 'sprak' eerder op de dag nog tegen de foto van mijn overleden ouders en zei: "Pap en mam, wat ben ik blij dat ik opgegroeid ben in de jaren-50/-60 en daar herinneringen van onschatbare waarde aan heb!". Als kind speelde ik 's ochtends altijd onder de keukentafel, in ons huis in Driebergen-Rijsenburg, terwijl mijn moeder de afwas (met Abro en een Lola afwasborstel) of de 'de was' deed (in de Hoover langzaamwasser met wringer) en ik herinner me maar al te goed dat dan op een gegeven moment de uitzending van 'De Ochtendgymnastiek' (met Ab Goubitz en aan de vleugel Arie Snoek) begon en het piano-deuntje en de wijze waarop Ab Goubitz de oefeningen aankondigde staan onuitwisbaar in mijn geheugen gegrift. En natuurlijk hoorde ik ook elke ochtend "Cha-cha-cha, tja, wat zullen we eten........ ?", met de verlossende woorden van 'De Groenteman'. De herinneringen aan mijn kindertijd zijn onbeschrijflijk fijn en deze twee radioprogramma's zijn daar onderdeel van. Aangezien mijn moeder in Nederlands Indië weinig of geen vaardigheden van huishoudelijke aard had opgedaan (wij kwamen in 1949 naar Nederland), kocht mijn vader voor haar de serie 'Baedeker voor de huisvrouw' (met getekende illustraties, van de Nederlandse Boekenclub.) Mijn moeder heeft veel uit deze serie boeken geleerd en ons huishouden liep 'op rolletjes'. (Zoals U reeds schreef in Uw artikel dat dit de titel van een van de delen uit deze serie boeken was.) Na het overlijden van mijn ouders heb ik me over een deel van deze serie boeken ontfermd en ik heb nog steeds 13 exemplaren ervan in mijn boekenkast staan. (Heb me in de afgelopen jaren een aantal keren dankbaar op een aantal tijdloze en blijvend nuttige artikelen en tips kunnen beroepen.) Opgevoed en grootgebracht zijn in die jaren-50/-60 heeft best wel een omvangrijke betekenis en waarde (is mijn ervaring). Het normbesef en waardebesef wat ons door onze ouders, scholing en sociale omstandigheid werd bijgebracht, heeft in de 70 jaren dat ik inmiddels leef in grote mate zijn vruchten afgeworpen. Ik kijk heel vaak met een blij gevoel terug op die mooie, 'verleden' tijd.
Van Ab Goubitz vertelde mijn vader dat hij samen met Anton Constandse in de Spaanse burgeroorlog had gestreden tegen de fascisten van Franco. Misschien dat mijn vader daarom elke ochtend om 7 uur extra zijn best deed. Zelf was hij in de jaren dertig nog te jong geweest om zoiets te doen, maar hij was wel een politiek bewuste man.
Bij ons thuis stond dit programma in de jaren vijftig en iets later ook wel op, evenals de tegenpolen van de Vara en Avro. Begin jaren zestig ontdekten wij Radio Veronica, dat in die beginjaren nogal saai was. Pas na 1965 werd dat goed en stond die zender bijna altijd aan.
Volgens mij is Henk Ras, -13 mei 13.33PM-, abuis. Hij schreef namelijk: "Heel lang in mijn schooltijd (begin jaren vijftig), werd ik ‘s morgens wakker door de berichten over de waterstanden in de rivieren, waarbij Grave beneden de Sluis altijd mijn speciale aandacht trok. Volgens mij kwamen de waterstanden om 9.55 in de ochtend , of rond dit tijdstip.
Iedere ochtend deed ik mee met de gymles van Ab Goubitz. Wij als accordeon duo De Marco,s speelde veelvuldig in het programma van Wim Quint, alex van Waaijenberg. Ook zijn wij op toernee geweest met Jules de Korte in het programma Alles Wel aan boord. Met Jules traden wij op in Verzorgingshuizen. Mooie tijd.
tja, tja, tja wat zullen we eten? tja, tja, tja, wie kan het weten? de groente man die alles weten kan! de groenteman!
Aan de vleugel Arie snoek
Ik heb Ab Goubitz persoonlijk gekend , woonde in Nieuw Loosdrecht. Zijn werk was hoofd Sport-en jeugdzaken , gemeente Hilversumk
Mijn herinnering aan de heer Goubitz is dat hij als wij gymnastiekles hadden hij ons voorreed op een Vespa scooter naar de school waar wij gymles hadden, was naast het Roland Holst College te Hilversum.. De school waar ik toen op zat was de Prof.dr.Gunning school aan de marterlaan in Hilversum. Piet Jansen
Ja zeker luisterde ik naar Ab Goubitz,ik woonde als kind in Hilversum en zat op Gym HGV genaamd,ook daar speelse Ab op de piano tijdens onze les. Prachtige herinnering.
ik luisterde naar kleutertje luister, Saskia en Jeroen en Ernst Jan en Snabbeltje. Mijn moeder was dan aan het strijken. Ook onze plooirokjes waar de plooien erin geperst werden van mijn zus en mij. Verder luisterde we naar de arbeidsvitamine, de familie Doorsnee en veel hoorspellen waar met de hele familie naar werd geluisterd. Ik denk er met nog veel plezier naar terug.
Mijn moeder van 92 deed altijd deze ochtendgymnastiek. En nog steeds, ook zonder Mia!
ja zeker kon ik die, met aan de vleugel Arie Snoek. prachtig hoor . ik was een jaar of 7,,,,8
ja zeker kon ik die, met aan de vleugel Arie Snoek. prachtig hoor . ik was een jaar of 7,,,,8,maar mijn ouders heb ik het nooit zien doen , die moesten werken zoals de meeste mensen ,Dus .voor wie was het dan eigenlijk, voor de gegoede personen,. men moest toch allemaal werken en helemaal in DIE tijD, breed had men het niet, wel op het werk luisteren NAAR DE aRBEIDSVITAMINE, TOEN IK GING WERKEN , JAREN 70, BESTOND HET ZELFS NOG. GEWE;DIG , BETER ALS DAT GEJENGEL van tegenwoordig
Ja, moeders wil is wet is een beetje de voorloper van koffieuurtje; De groentenman (+vrouw) had vaak leuke recepten echt voor dát jaargetijde en mijn moeder maakte die recepten weleens en Ab Goubtz 's morgens om 10 over 7 daar "huppelde"ik vaak mee, vooral toen ik gestopt was met zwemmen. Trouwens...de dagelijkse kost van Jeroen Meurs op België en Max vandaag zijn me heilig!!!en Nederland in beweging doe ik ook vaak mee.
De tekst was “ groenteman wat zullen we eten ?”
Ja, ik heb maandenlang meegedaan. Dat vond ik leuk. Mijn zoontje, een jaar of drie deed ook mee, op zijn manier. Ik vond het heel goed. Beter dan dat gehups van tegenwoordig op de t.v.
Mijn moeder luisterde altijd naar de genoemde radioprogramma’s en ik herinner me nog heel goed, als ik vakantie had of ziek was, de muziek en aankondiging van o.a. de ochtendgymnastiek en de groenteman. Het programma “Raden maar” van Kees Schilperoort stond aan als ik tussen de middag uit school kwam, we probeerden het geluid te raden maar zaten er meestal naast ! Mooie herinneringen aan een onbezorgde jeugd in Utrecht.
Als de ochtendgymnastiek begon en arie snoek de eerste tonen produceerde moest ik op fiets zitten want dan was ik precies op tijd op mijn werk.
Mijn collega van Albert Heijn was groenteman samen zongen wij vaak op de afdeling en verder in de winkel... chachacha wat zullen we eten..... En ook Ochtendgymnastiek onder leiding van Ab Goubitz en aan de aan de vleugel Arie Snoek....Wij zijn beiden gepensioneerd allebei 68 Jaar en samen 76 Jaar bij Albert Heijn gewerkt..de klanten spraken dan ons aan als "de Muppets"
De melodie van de ochtend-gymnastiek weet ik nog heel goed. Sterker nog, ik speel het nog vaak op de piano. Min of meer voor de grap als er visite is van mijn leeftijd. Ze weten onmiddellijk wat het is. Kan iemand zich nog herinneren Monus de man van de maan? Dat was een spannend hoorspel.
Op de Vondelschool in Hilversum kreeg ik altijd gymles van Ab Goubitz en zijn dochter (Nel?) zat bij me in de klas. Leuke herinneringen, ben nu 78 jaar. Ronny van der Velde
Kan me dit inderdaad nog heel goed herinneren! Bij Ab Goubitz, dacht om 7 uur 's morgens, werd dan ook nog verteld: Met aan de piano Pierre Palla! Ik las dit en moest echt lachen. Het riedeltje van de groenteman was, dacht ik: Cha cha cha wat zullen we eten, cha cha cha wie zal dat weten, de Groenteman!! Heerlijk die herinneringen!
Eerst s´morgens op de radio daarna ging hij op zijn scooter naar onze school (Hugo de Groot school ) Hilversum Om ons dan gymles te geven.
Leo heeft het over De Arbeidsvitaminen in de jaren 70! Maar de Arbeidsvitaminen zijn nog steeds te beluisteren op NPO Radio 5, elke werkdag ochtend tussen 10 en 12 uur! Het is zelfs het oudste radio programma van de wereld! En zeker geen gejengel.....luister maar eens! Muziek uit de jaren 60,70 en tachtig!
"wie is de man die mij dat zeggen kan, de groenteman "
Ik herinner me dat mijn moeder ook naar Moeder's wil is wet luisterde. Ook naar de Ochtengymnastiek. Zij hield er rekening mee met wat zij in huishouden moest doen. Dus niet stofzuigen (werd op een ander tijdstip gedaan). Verder stond ook vaak de 'Arbeidsvitaminen' aan.
Wie is de man die mij dat zeggen kan? De groenteman!! Ik hoor het in mijn hoofd. Bij ons waren inderdaad de gordijnen dicht als wij naar school gingen, ik ben bijna zeker dat mijn moeder mee deed met de ochtendgymnastiek. Ze ging ook wel eens zwemmen 's ochtends om 7 uur en was dan weer op tijd terug.
bijna volledig was het met: zeg groenteman wat zullen we eten, ja wie zal dat weten? DE GROENTEMAN! heerlijke, simpele tijd. Ik luisterde bij mijn oma naar de radiodistributie: alleen een luidsprekerkast en een bakelieten schakelaar met zo'n 4 of 5 standen. Hilversum 1 en 2 en een paar buitenlandse. Alles snel nu, internet, mobieltjes. Ik vind dat wij een mooiere tijd hadden met veel meer natuur, buiten spelen, spelletjes thuis en er was gezag op school en bij je ouders.
mee eens Ik kan die structuur ook nog wel eens missen.
Je ontkwam er in die tijd niet aan, want tv was er niet of bijna niet. De radio stond aan en de genoemde praatjes kwamen tot je, hoewel je er soms niet veel van snapte. Ik ben 72 jaar geboren en getogen in Hilversum en van Ab Goubitz hebben wij nog gymles gekregen, want hij was gymleraar. Wat er ook op de radio ';s morgens vroeg kwam waren de 'waterstanden' o.a. "Graven beneden de sluis +1. Je snapte er niets van, maar het kwam tot je. Ook zondags om 13 uur: Hilterman met "de toestand in de wereld" en waagde het niet om er tussendoor te praten.
Ik weet nog dat liedje: wie is de man die mij dat zeggen kan ....., de groenteman! Net als op zondag G.B.J. Hilterman. Er was ook iets met uitleg over hoe je zelf kleding kon maken: "en voor de rest van de week kunt u stikken dames, goedemiddag dames".
De beste groenteman/vrouw uitzending was altijd van de VPRO, Groenteman, wat zullen we eten enz. De hele vrijdag VPRO, gelukkig was ik meestal in de gelegenheid de hele dag te luisteren. Nooit naar 3FM geluisterd. Radio2 bestaat dat nog ? . Nu soms luister ik nog naar Argos, het enigste wat nog de moeite waard is, niet altijd. Wanneer de radio hier aan staat is het vrijwel altijd Belgie 3.
Ik ben een "naoorlogs" uit 1951, Nederland was nog in opbouw, mijn vader had de pech slechthorend te zijn, waardoor hij ook door een stiefvader niet de opleiding heeft kunnen volgen die hij had gewild. dus veroordeeld voor 12 ambachten en 13 ongelukken. Wel hadden we een radio, en hoorden deze programma's op de radio, evenals s'avonds om zeven uur Paulus de Boskabouter! Lopend naar school want een fiets was toen nog een "luxe" artikel. Tot mijn vader in een fietsfabriek Locomotief/Simplex kwam te werken! Er werd een fiets geregeld, en mijn vader ging elke dag op de fiets naar zijn werk in de Pilotenstraat, via de toenmalige Oude Haagseweg. Een keer met hem mee gefietst, zodat ik als hij iets vergeten had (pakje rood) kon nabrengen!
Mijn eerste herineringen aan de radio is het mastklimmen o.l.v Johan van Bodegraven, ik was toen nog een kind op de lagere school en ook Alfred van Sprang met zijn life repotages uit het door de Russen bezete Hongarije. Opeens verdween Alfred van de radio, gezegd werd dat hij door de Russen zou zijn opgepakt. In werkelijkheid had hij een bizarre zelfmoord gedaan. Het allerbeste programma ooit op de radio uitgezonden en waar ik iedere week een bandopname van maakte was het programma Vreemd of ook wel genaamd Quintessens van Leo Nelissen. Helaas besloot de KRO Leo van de radio te verwijderen wegens 'te prograssief'. Van later herinner ik me vooral het programma 'Het gebouw' van de VPRO. Daarna niks meer gehoord wat de herinnering waard is.
vele herinneringen aan de radio. Na de ochtengym. moest ik op de fiets zitten anders haalde ik de school niet. Als ik ziek was luisterde ik wel eens naar het programma van Alex van Wayenburg. Zaterdagavond Cees de Lange. Waterhoogten met o.a. Plochingen, Kaub, Moncin. Jef Burm - alles of niets - op radio Luxemburg en tijd voor teenagers.
Ik ging nog niet naar de kleuterschool, dus deed ik driftig mee met de ochtend gymnastiek samen met mijn broertje Jan en mijn moeder. De gordijnen bleven dicht. Bij de grondoefeningen nam zij ons om beurten op haar onderbenen en liet ons zweven in de lucht. Ik zing nog regelmatig het liedje van de groenteman: tja tja tja wat zullen we eten, tja tja tja wie zal het weten .....
Ik ben van '48 en vroeger stond de radio vaak aan. Weliswaar een radio die door mijn vader gemaakt was( hij was radiozendamateur) ,maar prima geluid. "Kleutertje luister" en "Paulus de Boskabouter " "de Groenteman" , de ochtendgymnastiek (De begintune weet ik nog) en volgens mij ook een feuilleton in de avond als " Paul Vlaanderen en het Z Mysterie" komt zomaar bovendrijven. In mijn tienertijd kwam radio Veronica, wat wij konden ontvangen in de kop van de Haarlemmermeer en 's morgens vroeg voor ik op de fiets stapte om naar de mulo in Haarlem te gaan luisterde ik naar "De Douche" of zoiets op een heel klein radiootje op mijn slaapkamer.
ik herinner me een hoorspel of zo in meerdere delen, waarbij aan het eind altijd gezegd werd: Hoe zal dat aflopen?? Ik hou mijn hàrt vast! Helaas weet ik niet meer wie dat zei.
Ron van der Velde schreef 15 mei dat Goubitz ook les gaf op de Vondelschool. Fabritius is annex en daar gaf hij ook gym les. We hebben het over de jaren '50.
Jazeker. Ik was 3 jaar en luisterde samen met m'n moeder eerst naar kleutertje luister, en daarna naar moeders wil is wet Mijn moeder was dan meestal aan het strijken!
Wat ik me van "Moeders wil is wet" herinner is dat er regelmatig werd opgemerkt: "Moeders wil is wet? nee, Moeder wil naar bed!" Destijds dacht ik dat moeders altijd moe waren van het harde werken in het huishouden: geen wasautomaat, geen vaatwasser, geen supermarkt dus veel winkeltjes aflopen enz enz. Maar misschien betekende het wel heel wat anders waar ik toen echt geen weet van had.....!
Nooit meegedaan aan de ochtendgymnastiek van Ab Goubitz, maar het openingsmelodietje door Arie Snoek herinner ik me nog precies. Ik ben in 1959 als 19-jarige jongen geëmigreerd naar Finland waar ik inmiddels dus al 60 jaar woon en er zijn me nog steeds korte brokjes uit verschillende uitzendingen van Hilversum 1 en 2 bijgebleven, waar ik nog af en toe in mezelf om zit te grinneken. Bij voorbeeld uitlatingen van De Zure uit het wervingsprogramma "Gijs langs de weg" van de NVV, die altijd begonnen met iets als: "Wat een narigheid meneer, wat een ellende, wat moet ik er allemaal mee". Ik mompel het af en toe in mezelf op het ogenblik dat me iets niet bijzit. Ben ik meteen weer in een goede bui.
Ik herinner mij de pianomuziek van Arie Snoek en de stem van Ab Goubitz nog goed en ook de Groentenman (ja zo schrijf je het nu, met een n in het midden, toen nog niet). " Tsja tsja tsja, wat zullen we eten.... tsja tsja tsja wie zal dat weten? Wie is de man die mij dat zeggen kan?" En dan riep de middenstander luid: " De groentenman! " Want in die tijd kwamen ze ook nog langs de deur. En aan het slot ging hij afrekenen met de dame en dan hoorde je de prijzen niet, dan kwam de muziek er overheen. Van de rest van het programma er omheen van Mia Smelt herinner ik me niets.
En als aanvulling nog: de sketch van de Groenteman werd opgevoerd door een echtpaar Kees en Hermien de Wolf, de opnamen werden soms in hun huiskamer gemaakt. De stem aan het begin (en het eind) die het liedje zingt is echter de toen vrij bekende zangeres Truusje Koopmans. (Haar bekendste liedje dat ze zelf gemaakt had was: Koffie koffie lekker bakkie koffie. Dat werd overigens niet door haar bekend maar door Rita Corita.
Mijn moeder luisterde vroeger altijd. In de schoolvakanties luisterde wij altijd mee. Na dit programma was er in plaats van schoolradio een vakantie programma voor de schooljeugd.
net zo iets als "daar is de groenteman" . Maar moeders wil begon al langzaamaan knap Links te worden . Zoals nu de hele media is geworden.
Grappig om te lezen, ik was destijds chasseur bij de KRO in de buitendienst, moest regelmatig muziek gaan halen bij het muziek paviljoen in Hilversum. Op de Puch, in weer en wind🤣🤣🤣🤣
Wij noemden het altijd "Moeders wil is pet." Ik herinner het me nog wel, ook de muziek ervan.