Ga naar de inhoud

Ging jij vroeger naar fuiven bij klasgenoten thuis?

Update:
fuiven


Jos Korsten, oud-leerling HBS-A Sint Janslyceum (1960-1965) uit ’s-‘s-Hertogenbosch deelde een verhaal met ons over de fuiven van vroeger. Is dit herkenbaar? Ging jij vroeger ook naar dit soort fuiven?

‘Bij bijzondere gelegenheden werden er fuiven georganiseerd. Vooral in de tijd dat ik slaagde voor mijn HBS-diploma waren er veel. Ik was toen achttien.
Fuiven waren altijd bij klasgenoten of vrienden thuis. Er werd een kamer uitgeruimd, de stoelen werden in een kring gezet en er kon gedanst worden op wat onze ouders ‘wilde’ muziek noemden: The Beatles, Beach Boys met hun Sloop John B, the Mama’s and the Papa’s. Er werd bier en wijn geschonken (een ware traktatie), maar nooit in die mate, dat iemand dronken werd: de ouders hielden altijd een oogje in het zeil. Twaalf uur was de limiet. Dan werd de sfeer bruut verstoord door de vader des huizes, die in de ‘fuifkamer’ verscheen. Het gedimde licht met schemerlampen en visnetten aan het plafond werd dan vervangen door het felle grote licht. Het was tijd. De fuif was voorbij. Iedereen ging dan braaf naar huis. Toch?’

 

Heb jij ook mooie, bijzondere of grappige herinneringen aan jouw Schooltijd, zet ze dan nu op SchoolBANK. Wil je liever nog meer verhalen lezen over toen & nu? Klik dan hier!

categorieën: Jaren 60

Reacties 45

  1. avatar
    Nicole keijzer

    Dit is wel zo stom

  2. avatar
    zuiderwijk

    Fuiven waren er helaas nooit voor mij, waarom weet ik niet, waarschijnlijk door mijn nogal auwbollige kleding maar verliefd, niet stiekem, was ik al toen ik vuif was. Nellie vd heren kleding zaak in de eerste klas. Na de les rende ik de gang op om haar jas aan te reiken, ik hing de mijne over de hare zodat niemand me te vlug af kon zijn. Ze straalde maar ik dacht dat de kloof te groot was, mijn vader was grondschipper en geld voor bananen was er alleen als ik ziek was en geprakt met verse sinaasappelsap een ware traktatie. Zes jaar lang hield ik een oogje op haar tot ik helaas naar een ander VWO moest omdat mn zus daar nou eenmaal zat. Bij de kledingzaak kwam ik nog regelmatig en zij stond erop dat ze mij moest helpen en had een goede smaak. Dat ze best meer wilde dan alleen verkopen drong nog altijd niet door en bij reunieën kwam ik meestal een week te laat helaas. 35 jaar later kwam ik voor het eerst op een reunie, als eerste kwam ik haar nicht tegen die me met heel veel warmte omhelsde, hoe gaat het met je nicht vroeg ik en gepikeerd reageerde ze, altijd maar weer Nelly, alsof ze door haar anoniem zes jaar op het basis had doorgebracht. Misschien alleen maar door haar wipneusje waardoor waarschijnlijk ik maar ook anderen haar arrogant leken te vinden. Inmiddels runde ze een reisbureau voor alternatieve op maat gesneden trips. Sommigen rijpen niet alleen in kennis maar ook in schoonheid, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  3. avatar
    Thea Feenstra

    Geweldig, dit soort fuiven! Behalve alcoholische dranken werd er ook (flink) gerookt, dat hoorde er ook bij. Schuifel-platen en bij elkaar op schoot zitten waren ook favoriet! Er stond meestal iemand op de uitkijk en zodra er een ouder aan kwam, dan gingen de stelletjes snel uit elkaar. Wat een feest!

  4. avatar
    Peter Ruigrok

    Zeker ging ik met vrienden naar fuiven van vriendinnen die op de MMS zaten, daar heb ik hele goede herinneringen aan, de pepseldans wat later op de avond, innig schuifelen, het was de tijd van Cliff en de Shadows. Geweldige tijd.

  5. avatar
    Jose van den Bogert

    Jos het was precies zo als jij het vertelt. Alleen was het bij de fuif waar ik op het verjaardagsfeestje was uitgenodigd zelfs nog zo dat de ouders de fuifkamer niet verlieten maar achterin de kamer er bij bleven zitten om te kijken of het allemaal wel goed/netjes bleef 😂😂

  6. avatar
    Ciska Zuur

    Zeer herkenbaar :-)) en iedereen vond dat toen heel gewoon. Leuk en niks stom.

  7. avatar
    Jan Krol

    mijn mooiste tijd na mijn dienstplicht ,alle Fuiven in de Den Haag ik had toen een eigen auto dus kreeg een makkelijk meisjes mee ook van de dansschool ,helaas jongens verliefheid ,dus sorry voor her verliefheid verdriet

  8. avatar

    1959,ook dansen in de huiskamer,way down yonder in new orleans,Freddy cannon enz prachtig

  9. avatar
    Francois Botter

    Ik herken dit zeer zeker! Bij de Indische -Nederlanders werd dit veel gedaan , en werd er ook geslapen! Ik was nog een "Broekkie" in die periode ik ben van 1956.Dat zijn tijden waar iedereen naar terug verlangd , zo ongedwongen en vrij vergeleken bij nu...…..Tja de herinnering blijft

  10. avatar
    Hans Kelderman

    Zeker met een krat cola, en in de tijdelijk verbouwde kamer of garage. Vooral als de ouders een tijdje weg waren. Ook in de meelkelder van tjakka in arnhem.

  11. avatar
    gerrit

    Ja hoor, super gezellig en iedereen nam zijn/haar eigen drank mee

  12. avatar
    Sieneke Schavemaker

    Of het gisteren was. Leuk hoor die oude foto's. Dank je wel.

  13. avatar
    Klaas Deuzeman

    We waren al vriendjes op de Van Deventer te Amsterdam. Na de reünie 50 jaar later, zijn we weer vriendjes geworden. Na het overlijden van beider man en vrouw doen we het weer het samen zijn.

  14. avatar
    Martin Rozestraten

    Bij ons thuis vierden wij onze verjaardag op zolder, met ook fris(drank) en muziek.

  15. avatar
    René Roessingh

    Zeer herkenbaar Jos! Ik zat indertijd op het gymnasium in Den Bosch. Bij ons ging ook het licht aan on 24.00 uur maar daarbij zetten mijn ouders ook nog de radio aan waarop elke dag om die tijd het Wilhelmus werd gespeeld... dat vonden wij ook wel “stom”. Verdere aanvulling: chiantiflessen met druipkaarsen, veel Franse muziek in Den Bosch en Vught, we gingen allemaal op dansles, sommige geluksvogels hadden al een Puch of een Thomos, altijd bedankbriefje naar de ouders waar de fuif was. Ook vaak hadden de fuiven een thema: iets met strepen dragen, Spaans etc. Mooie tijd!

  16. avatar
    Henk van Leeuwen

    Zeker ging ook ik naar fuiven in 1961/62. Ik was 15 tegen 16 toen en op de MULO van de Evangelische Broedergemeente in Zeist. Wij zaten op de jongensschool en de meisjesschool was niet ver in de buurt. Maar de fuifjes hadden verder niets met de school te maken en ik denk dat er in mijn tijd ooit twee gehouden zijn. De meeste fuiven waar ik op was uitgenodigd waren in '63 en '64 dus een of twee jaar nadat ik de MULO had afgemaakt. Maar er was er zeker een in 1961 zo dacht en bij een schoolkameraad op zolder boven in Amersfoort. Het was zeker een wel georganiseerde en ook een spannende avond, want er kwamen meisjes van de meisjesschool notabena. De foto in de SchoolBank nieuwsbrief is een goede en ik had een van die jongens kunnen zijn. Het was een prachtige avond met de wensen om goed contact te maken met de meisjes en verliefd te worden. Wat een mooie toch ook een frustrerende pubertijd maakten wij door. Enfi, voor nu genoeg hier over

  17. avatar
    Els

    "Vroeger" als 15 jarige hevig verliefd op 17 jarige. Nu al 53 jaar getrouwd, Geen spijt. Veel geschuifeld, de hele klas met eventueel vriendje, bij de juf thuis, van de huishoudschool, werden toen al feestjes bij haar gegeven. Gedimd licht, de juiste schuifel muziek en de avond kon niet meer stuk. Heerlijk en spannend. Je was een beetje stout, zo voelde dat. Na het feest werd je naar huis gebracht en ik het portiek afscheids kusjes. Meer niet natuurlijk. Je weet anders maar nooit!

  18. avatar
    Willemijn

    Ja..was wel gezellig.

  19. avatar
    Anneke Haasnoot

    Heerlijke tijd! Druipkaarsen in chiantiflessen. Visnetten en schuifelen op Nights in White Satin in de kelder onder het huis van mijn vriendje of bij iemand thuis. En zo onschuldig nog. Nog niet toe aan sterke drank.

  20. avatar
    theo koot

    Nee

  21. avatar
    Margreet Houdijk

    Het was in die tijd om een locatie te versieren met visnetten, ik geloof niet niet dat er zoVeel alcohol Was. De jongens en meis jes waren meer behoudender, echt dronkenschap heb ik niet zo meegemaakt. wE gingen naar fuiven van klasgenoten. We gingen ook met 4 meiden toen We 15 waren naar een dansschool in Utrecht Cornelissen 1965 en eens in de mnd. Was daar een avond van vrij dansen met een band. Super spannend, daar heb ik mijn eerste liefde ontmoet, Gérard Fasen, zou hem graag nog eens ontmoeten, maar weet niet of hij er van gediend Is. In die tijd liepen meisjes niet achter jongens aan maar andersom.

  22. avatar
    Margreet Houdijk

    In die tijd werden de locaties waar fuiven werden gegeven met visnetten versierd, dat was populair. Wij gingen daar heen van klasgenoten in het voortgezet onderwijs. Er werd wel gerookt, was best gevaarlijk met die visnetten, maar zover dachten we toen niet. Alcohol en dronkenschap kwam toen haast niet voor, de jeugd was toen wat meer behouden. We moesten een bepaalde tijd thuis zijn. Ook gingen we met 4 meiden naar een dansschool in Utrecht toen we 15 waren 1965 bij Cornelissen. Er werd 1 keer in de mnd een avond vrij dansen gehouden met een band, met alle populaire muziek. Super spannend, daar heb ik mijn eerste liefde ontmoet en uit het oog verloren. Zou hem graag nog eens ontmoeten Gerard Faasen, als je dit leest, ik ben haast niets veranderd. In die tijd liepen de meisjes niet achter de jongens aan, maar andersom. We gingen om 11 uur weg om de bus van half twaalf te halen.

  23. avatar
    Soree-Smit

    Jammer dat we in mijn schooltijd geen fuif hadden, hoogstens met een paar lui achter het huis in de tuin, met limonade. Maar ik ben nu ook 85 jaar en dat was er toen niet bij. Maar ik heb toch een gezellige schooltijd gehad. Had contact met sommige, maar ze zijn allemaal overleden.

  24. avatar
    Rein Carlier

    Wat waren dat leuke tijden! We kwamen pas als Spijtoptant uit Indonesië (Gevlucht voor Soekarno!) en hielde fuifjes bij ons in het pension aan de 1e van Blankenburgstraat in Den Haag. Later hadden we een Indisch- Nederlandse “ Club” opgezet en kwamen op gezette tijden samen met onze Indische & Hollandse vrienden en vriendinnen. 25 Personen was wel het maximum dat we konden hebben. We hadden als regel, dat je er voor iedereen was en dat er geen “muurbloempjes” zouden zijn. Elke persoon telde en het werd een veilige plek, ook voor de wat jongere meisjes. De Twist hield onze meisjes slank, want die oefenden zich wild voor hun spiegels. De ouders van de familie waar deze feestjes werden gehouden gaven ons de vrije ruimte. Na 12:30 uur werd het rustiger en werd er druk gediscussieerd over onze visies op het leven…(hmmm!). Soms hielden we een… “Miss Evening” verkiezing en brachten op die avond enkele nieuweling van buiten mee, die meteen goed scoorden! We hebben geleerd om dat NOOIT meer te doen… HA_HA_HA! Twintig jaar later zei de vrouw des huizes waar we onze feestjes hielden: “… wat mis ik die tijd van toen…” Yes, Those were days!

  25. avatar
    arend beukema

    Wij maakten onze eigen feesten op een boerderij, ik verzorgde de muziek, kocht de allernieuwste platen en die draaide ik daar op mijn eenvoudige pic-up met de deksel als luidspreker. Dat was mijn eerste kennismaking met dansen, twisten en slow muziek en de eerste treden van het dansen. Een heerlijke tijd , maar ik was te verlegen.

  26. avatar
    Hannie Brekoo

    Toen ik de foto nog niet uitvergroot had dacht ik dat het een foto uit mijn verzameling was van een fuif bij mijn ouders thuis. Exact dezelfde entourage en in dezelfde periode gemaakt in Breda, dus ik dacht hoe komen ze aan mijn foto want ik was ervan overtuigd dat het op mijn fuif was.

  27. avatar
    adri slomp

    Haha, dat had ik ook! Ik heb precies zo'n foto!

  28. avatar
    Corry Vrijhof

    Wat was dat inderdaad een heerlijke tijd; visnetten , druipkaarsen en plaatjes draaien van Elvis, Cliff, the Beatles enz. Inderdaad de huiskamer leeg geruimd en dansen maar. Zitten op kussens op de grond. Ook het spel Twister gaf veel plezier. Met mijn vriendje van toen ben ik 33 jaar getrouwd geweest. Een fantastische tijd gehad!

  29. avatar
    Joke van Buren- van Acquoy

    Foto brengt me terug naar de jaren 64/65 in Utrecht Tuindorp, naar de feestjes met inderdaad visnetten, chiantiflessen met druipkaarsen, frisdrank en later op de avond rosé en bier. Twisten, Rock&Rollen op muziek van Elvis, Chubby Checker en natuurlijk de Beatles en de Stones ! En “slijpen” op Franse chansons die toen ook heel populair waren. Uiterlijk 12 uur moest je thuis zijn, anders zwaaide er wat ! Danslessen bij dansschool De Rijk, waar ik in 1965 zat te zweten voor mijn (mondelinge) ULO-examen in dezelfde dansschool. Mooie herinneringen aan een onbezorgde tijd !

  30. avatar
    martin

    Visnetten aan plafond, lichten gedimd, Cliff Richard (Power to all our friends) Uriah Heep (easy livin').heel spannend, allemaal. Schuivelen, en idd 1 of 2 biertjes (meer niet) ca. 1972

  31. avatar
    adri slomp

    Visnetten met paars geschilderde dennenappels erin in de achterkamer, waar het opklapbed van mijn ouders stond. Druipkaarsen in chiantiflessen, goedkope wijn, bier, 7up en cola. Sigaretten met menthol. De pick-up met de deksel...sweet memories!

  32. avatar
    Herman Oosterhof

    Veel fuiven mee mogen maken Eind jaren 60, begin 70, thuis en in garages. Kratten bier (met alle gevolgen van dien), earth & fite en cuby & the blizzards. En zo onschuldig als ik hier lees waren deze fuiven niet... 🤟🍻

  33. avatar
    Henk van Leeuwen

    Henk van Leeuwen Ik was bijna 16 in begin '62 en wat een enerverende ervaring het was om bij een MULO studiegenoot van onze Evangelische Broedergemeenta school in Zeist uitgenodigd te worden voor een fuif bij iemand thuis in Utrecht of Amersfoort. Onze was een jongensschool en de meisjes waren geheel apart gehuisvest en geschoold geheel appart op de meisjes MULO. Dus was het dubbel 'exciting' om bij elkaar te mogen komen op zo'n feestje waar ook west coast jazz platen werden gespeeld van Oscar Peterson en ja Rita Reys. Ik weet nog goed hoe op een feestje in Amersfoort onze ondeugende schoolcollega op zijn versierde zolder een heel ambitieuse en ..wel taboe decoratie aangebracht in de vorm van een klein kampeertentje gecamoefleerd met crepe papier in een donkere hoek van de zolder. Had hij n.t.b een plakaatje aangebracht aan het tentje dat luidde 'Wil je neuken doe het hier, duik maar door het crepepapier'. We waren allemaal veels te jong om daar op in te gaan en er gebeurde niks in deze afdeling van het het feest.

  34. avatar
    Jan Schillemans

    Wat waren we in die tijd groen !!

  35. avatar
    klaas oosting

    Super herkenbaar allemaal. Ik ben wel van iets later als de meeste, wat ik zo lees tenminste. Ben van 59. Dus midden jaren 70 was voor mij de fuiventijd. In huiskamers, op schoon gespoten koestallen, in garages, in schoollokalen, buurtgebouwtjes, ja waar eigenlijk niet! En inderdaad, alcohol was bepaald niet aan de orde. Het bleef bij fris en chips. Ook niks mee overigens. Destijds was Jane Birkin DE schuifelplaat. Best veel gebruik van gemaakt. Verder herinner ik me uiteraard de Beatles, Shocking Bleu, Earth and Fire, Chi Coltrane en zo kan ik nog wel even doorgaan. En ja inderdaad, we hielden het netjes, al zeg ik het zelf. Meisje naar huis brengen, een beetje vrijen op een ietwat donker plekje, en dat was het. En dan uiteraard de meid achterop de brommer, voor mij een Zundapp, o, o, wat vond ik dat stoer!! Afijn, kijk er al met al meteen goed gevoel op terug hoor, en ook met weemoed. En ja, oude (school)vriendinnen nog weer eens ontmoeten, dat lijkt me wel leuk(geen bijbedoelingen hoor). Heb nog wel enige kandidates. Nu ik dat zo zeg, realiseer ik me: Er zijn er nota bene ook al een paar overleden. Zo snel gaat de tijd dus.

  36. avatar
    Jeannine Vollebregt

    Heel herkenbaar, zo feesten wij ook, tussen 1960 en 1965 , MMS schooljaren in Rijswijk.

  37. avatar
    Mieke Niekerk

    Ja, daar ging ik wel heen wanneer ik gevraagd werd. Je zette dan met dikke letters FUIF in je agenda op zaterdagavond en dan liet je die agenda open liggen. Stond interessant. FUIF wilde zeggen dat je populair was. Ik was dat niet echt, dus FUIF lag goed zichtbaar op de hoek van de bank. Dan zag men dat ik heus wel leuk genoeg was om op een FUIF gevraagd te worden. Ik ging naar mijn schoolvriendin op een middag om muziek op te nemen voor de FUIF die zij gaf. Helaas deed ze dat op de NATIONALE ZATERDAGMIDDAGGEBEURTENIS, dus de plaatjes werden voortdurend onderbroken. Niet echt handig..... Ik danste de hele avond bijna met haar broer, maar helaas.......niets geworden.

  38. avatar
    Cees Barthel

    Visnetten, druipkaarsen, matrassen langs de kant, sluipers en coltruien. En dat alles met schaarse verlichting, de peertjes waren in verschillende kleuren gebracht (ging een beetje stinken, na verkoop van tijd). Harde muziek uit luidsprekers, ingebouwd in zogenaamde theekisten voor een lekkere bas. En dat alles op zolder; mijn ouders hadden een goed vertrouwen in me. Waar ze het meest bang voor waren was onvoorzichtigheid met vuur. Is nooit wat gebeurd.

  39. avatar
    Jack Prosée

    Herkenbaar.

  40. avatar
    Joop Swaans

    Aan het eind van de Middelbare Schooltijd werd ik wel eens uitgenodigd voor fuiven bij progressieve gezinnen die daar geen bezwaar in zagen. Soms bleef de moeder van het feestvarken daar zelf ook min of meer bij aanwezig omdat ze zichtbaar genoot van de pret die haar vroeger misschien niet vergund was geweest danwel om e.e.a. in de gewenste banen te leiden. Ik herinner me zo'n moeder die bepaalde spelletjes introduceerde die verondersteld werden het ijs te breken. Een van die gezelschapsspelen heette 'postbode'. Het was dan de bedoeling dat een van de genodigden op de gang ging staan en dan werd er in de huiskamer iemand van het andere geslacht aangewezen met de vraag erbij "Post voor die?" Of voor deze? en ga zo maar door. Een en ander begeleid met veel tumult en hilariteit. Die blinde op de gang moest dan ja of nee roepen. En als je dan uiteindelijk -afgaande op de commotie er omheen- een keer 'ja' riep dan kreeg je de aangewezene naar je toe gestuurd en dan kon je daar mee gaan tongzoenen of wat je dan zoal te binnen viel.. Als je 't slim aanpakte dan zei je: "ik vind dit een stom spelletje, maar ik ben wel blij dat ze jou aangewezen hebben, want ik zat al de hele avond naar je te kijken.." En dan had je de volgende dag zogenaamd verkering met iemand. Dat duurde gemeenlijk niet al te lang want er kwam op die manier soms een aap uit de mouw die je -in de euforie van het partijtje- nog niet overzien had.. Ik vond het wel een aardige methode, dus ik meldde me meerdere keren aan om op de gang te gaan staan. Uiteindelijk kreeg ik die moeder zelf naar me toegestuurd. Een zeer moeizaam moment. We wachtten met z'n tweeën tot de tijd voorbij was dat een tongzoen gemeenlijk duurde en onderwijl keek ze me aandachtig en geamuseerd in de ogen. Een soort 'The Graduate' maar dan de gemankeerde versie ervan..

  41. avatar
    Lute Gombert

    staat de toezicht op de achtergrond

  42. avatar
    Betty zonneveld

    Van die fuiven waar bij ons altijd met een verjaardag beren gezellig altijd m8jn ouders stonden altijd de kasten tegen te houden😄😄

  43. avatar
    henny savenije

    Ik zie veel reacties van de zinzendorf mulo, ging ik ook naar toe, maar kan me niet herinneren dat we daar fuiven van hadden. Wel op andere plekken met andere mensen, maar wel heel herkenbaar

  44. avatar
    Johan Beeuwkes

    Ja! Dat herinner ik me nog goed. Mulo. Zwoele feestjes. Plakkerige contacten. Heerlijke tijden. De leraren deden ook mee. Zij zagen hun kans. De feestjes thuis of gewoon in een flat in de hal. Music all in. Close your eyes. Alles kon en was goed. Visclub 'Het Baarsje". Ankie, Waar ben je Ankie?. Miep? En de Volksbond en Club Dam 8 en Christelijke Belangen. Zaandam. Zaterdagavond. In colbert, met strop en pijp. Coopvaert. Toch was het altijd een teleurstelling. Het leidde tot niets, dan alleen verlangen. Het was kleverig en vluchtig. Net als nu, maar minder snel en wisselend. Groet Johan

  45. avatar
    Ingeborg Westerbeek

    Ja, herkenbaar. Zo ging dat vroeger. Ik zat op het Marialyceum bij het St. Janslyceum in een gebouw, maar wel gescheiden. Mooie tijd was het. En het gebouw bestaat nog steeds, Ingeborg