Ga naar de inhoud

Terug in de tijd: 10 iconische auto’s uit de jaren 70 en 80

Update:
auto


Terwijl tegenwoordig iedereen het liefst in een Peugeot 208 of Kia Picanto rijdt, was dit vroeger wel anders. In de jaren 70 gingen de Lada’s en de Datsun 100A’s als warme broodjes over de toonbank. Duik hier in de wereld van iconische auto’s uit de jaren 70 en 80, die ons altijd zijn bijgebleven.

1. Lada

De Lada, met zijn kenmerkende rechte lijnen, is een icoon uit die tijd. Dit automodel was niet per se de beste, maar het was onmiskenbaar een auto van vroeger. In 1966 bouwde Fiat een fabriek in Rusland om betaalbare auto’s te produceren, en zo werd de Lada geboren. Deze auto kon de zware weersomstandigheden aan en had zelfs een handmatige startfunctie voor noodgevallen.

2. Datsun 100A

De Datsun 100A, ook wel bekend als de “Cherry” of “fietsenpikker” vanwege zijn grote blinde hoek, werd gebouwd tussen 1970 en 1986. Dit opvallende automodel scoorde punten vanwege zijn unieke uiterlijk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @citroenax_

3. Renault 5

De Renault 5 is misschien wel het bekendste model van Renault. Het werd geïntroduceerd in 1972 en verkocht tot 1996 meer dan 7,3 miljoen exemplaren. Deze auto had 2 generaties, waarbij de tweede generatie, ook wel bekend als de Super5, veel overeenkomsten vertoonde met zijn voorganger.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @redrenault5gttresto

4. Toyota Corolla

De Toyota Corolla is wereldwijd de meest verkochte auto en mag daarom niet ontbreken in deze lijst. In de jaren 70 en 80 bood deze auto veel waar voor je geld en was hij relatief groot voor die tijd. Hoewel de Corolla nog steeds wordt geproduceerd, is de nieuwe versie helaas niet beschikbaar in Nederland.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Christophe (@kitiu02)

5. Peugeot 504

In 1969 werd de Peugeot 504 uitgeroepen tot Auto van het Jaar. In Nederland was deze Franse auto vooral populair in de tweede helft van de jaren 70. De Peugeot 504 stond bekend om zijn comfortabele stoelen en soepele vering, wat zorgde voor een aangename rijervaring.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by peugeot 504 (@_peugeot.504)

6. Citroën 2CV, oftewel de Lelijke Eend

De Citroën 2CV, liefkozend bekend als de “Lelijke Eend,” is een auto zonder kooiconstructie, wat zorgde voor een beweeglijke carrosserie in bochten. Ondanks zijn tekortkomingen heeft deze auto een speciale plaats in onze harten veroverd. De Citroën 2CV, met slechts 2 paardenkracht, mag niet ontbreken in deze lijst van iconische auto’s uit het verleden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by citroën 2cv (@2cvciitroen)

7. Fiat 500

De Fiat 500 blijft een vertrouwd gezicht op de wegen, zowel in Italië tijdens vakanties als op de Nederlandse snelwegen. De moderne Fiat 500 heeft echter een aanzienlijke make-over gekregen in vergelijking met het origineel. In onze tijd stond de Fiat 500 ook wel bekend als het liefkozende ‘rugzakje’ of ‘bultje’.

8. Ford Taunus

De Ford Taunus was een geliefde familieauto met verschillende modellen die door de jaren heen zijn uitgebracht. Het originele model deed denken aan een badkuip, terwijl latere versies strakkere lijnen kregen. De ruime kofferbak was een van de redenen waarom de Ford Taunus zo populair was.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ford Taunus GXL (@ford_taunus_coupe)

9. Volkswagen Golf

De Volkswagen Golf is het schoolvoorbeeld geworden van een compacte gezinsauto, dankzij de combinatie van techniek en een doordacht ontwerp. Compact van buiten, maar verrassend ruim van binnen. Hoewel de Volkswagen Kever rond dezelfde tijd werd geïntroduceerd, werd de Golf al snel populairder. Tegenwoordig zien veel jongeren de Golf als een sportieve keuze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Volkswagen Golf MK1 (@volkswagenmk1)

10. Opel Kadett

De Opel Kadett C werd gepositioneerd als concurrent van de Kever en groeide uit tot een groot succes. De ruimte en de betrouwbare nokkenasketting maakten de Kadett tot een uiterst populaire auto. Een interessant aspect van deze auto was de mogelijkheid om te kiezen voor extra opties, zoals een sigarettenaansteker, klokje, verstelbare binnenspiegel en rugleuningen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Opel Kadett C (@_kadett_c)

Wat voor auto zou jij vroeger hebben aangeschaft? We horen het graag in de reacties.

Meer blogs: