Ga naar de inhoud

Dickie Dik blijft ongekend populair als voorleesboek, én film

Update:
Dikkie Dik Jet Boeke


Dickie Dik, de beroemde oranje kater uit de kinderboeken van Jet Boeke, is al sinds de jaren 70 populair. Onlangs Wat begon als een simpele bijlage in een tijdschrift, groeide uit tot een van de meest geliefde kinderboekenpersonages van Nederland. Hoe komt het eigenlijk dat Dickie Dik zo’n groot succes is?

Dickie Dik werd in 1978 bedacht door Jet Boeke, die de kat oorspronkelijk creëerde voor Sesamstraat. Het karakter werd zo goed ontvangen dat hij al snel zijn eigen boekenserie kreeg. Dickie Dik verscheen in korte, herkenbare verhaaltjes waarin hij eenvoudige avonturen beleeft die voor jonge kinderen makkelijk te begrijpen zijn.

Denk aan het achterna zitten van een vlinder, verstoppertje spelen, of simpelweg in slaap vallen in een warm zonnetje. De verhalen zijn kort en vol humor en herkenning.

Waarom vinden kinderen Dickie Dik zo leuk?

De verhalen van deze kater zijn simpel, kort en makkelijk te volgen. Kinderen herkennen zich in de avonturen van de kat, zoals het ontdekken van de wereld, nieuwsgierigheid en soms wat onhandigheid. De situaties zijn alledaags, wat ervoor zorgt dat jonge lezers zich makkelijk identificeren met de rode kater.

De illustraties zijn kleurrijk, speels en toegankelijk. Dickie Dik heeft een dikke, pluizige vacht en een guitige uitstraling die kinderen aanspreekt. Bovendien zijn de plaatjes vaak humoristisch en levendig, waardoor het verhaal nog meer tot leven komt.

Hoewel de verhalen eenvoudig zijn, bevatten ze vaak grappige momenten of kleine spanningselementen. Deze kat is soms een beetje ondeugend of nieuwsgierig, wat vaak leidt tot grappige situaties die kinderen aan het lachen maken.

Ouders of leerkrachten kunnen met hun kinderen raden wat Dickie Dik gaat doen of wat er zal gebeuren. Dit stimuleert de verbeeldingskracht en betrokkenheid van kinderen tijdens het voorlezen (tijdens een les).

Leuke weetjes over Dickie Dik

  • Jet Boeke zelf heeft een kat gehad die als inspiratie diende voor Dickie Dik. Hoewel haar kat niet oranje was, had hij wel dezelfde speelse en nieuwsgierige eigenschappen.
  • Dickie Dik heeft een vaste plek in Sesamstraat. Al sinds de introductie van het karakter verschijnt hij regelmatig in het programma, waar zijn avonturen in korte filmpjes worden getoond.
  • Er zijn meer dan 60 Dickie Dik-boeken verschenen sinds de eerste uitgave in 1983. Dat laat zien hoe populair de kater is gebleven door de jaren heen!
  • Dickie Dik heeft zijn eigen theatershows gehad. Deze shows zijn speciaal gemaakt voor jonge kinderen en zorgen voor een vrolijke ervaring waarbij interactie centraal staat.

Het geheim van het succes

Het succes van de illustraties zit in de tijdloze eenvoud. De verhalen zijn herkenbaar en sluiten perfect aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Bovendien is deze knuffelkat geen superheld of prins, maar gewoon een kat die het leven van alledag beleeft – net als de kinderen zelf. De combinatie van humor, mooie illustraties en herkenbare avonturen zorgt ervoor dat Dickie Dik al generaties lang favoriet is.

Er is nu ook bioscoopfilms gemaakt van Dickie Dik, deel 2 met André van Duijn als inspreker.

Over de illustrator Jet Boeke

Jet Boeke studeerde grafische vormgeving aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Tussen 1973 en 1975 reisde ze met haar echtgenoot Arthur van Norden door de VS, waar ze voor het eerst het programma ‘Sesame Street’ zag. Jet was direct enthousiast, en bij terugkomst in Nederland hoorde ze dat er plannen waren om ook hier een Nederlandse versie, Sesamstraat, te lanceren.

Jet kreeg de kans om zelf een voorstel te doen voor het programma. Omdat er al genoeg materiaal voor kleuters beschikbaar was, besloot ze iets te creëren speciaal voor de jongste kijkers. Haar eigen kat inspireerde haar om korte verhaaltjes te maken over een kat genaamd Dikkie Dik.

Jet maakte zowel de tekeningen als de verhalen, en Arthur schreef de teksten. De rode kat werd al snel populair en boekwinkels ontvingen veel verzoeken van ouders om de verhaaltjes in boekvorm uit te brengen. Dit leidde ertoe dat Jet en Arthur samen met Uitgeverij Gottmer in Haarlem begonnen met het uitgeven van de Dikkie Dik-boekjes.

Las jij als kind Dickie Dik-verhalen, of lees je ze voor aan je kind of kleinkind? We zijn benieuwd naar jouw favoriete verhaal.

Meer blogs: