Ga naar de inhoud

Verplichte vakken voor een goede basis

scheikunde


De eerste jaren van de middelbare school heb je nog niet veel te kiezen. Je bent verplicht alle vakken te volgen voor een goede basis. Op zich is dat wel goed, maar soms zijn er vakken bij waar je niets mee hebt en dan is het extra belangrijk dat de docent toch je interesse kan wekken hiervoor.

Natuur- en scheikunde

Met natuurkunde en scheikunde had ik niet zoveel helaas. En de docent natuurkunde was absoluut niet in staat mij te motiveren. Integendeel, ik was zeer verbaasd dat deze man überhaupt gekozen had om les te geven. Hij kon de voor mij ingewikkelde lesstof niet goed overbrengen. De proefjes die hij demonstreerde gingen vaak fout en dat was dan wel reuze grappig. Was ik doorgaans een zeer gemotiveerde oplettende leerling, tijdens deze lessen haakte ik af.

Zo ook een keer toen ik het interessanter vond om alvast mijn Franse woordjes door te nemen. Met mijn Franse boek tussen mijn natuurkundeboek leek ik de les te volgen. Totdat de beste man doorhad dat ik niet bij zijn les was. Discussie maakte het alleen maar erger en ik kon vertrekken. Nu was mij dat nog nooit, inderdaad nog nooit overkomen. Regel was naar de directeur. En dus stond ik even later in de kamer van de directie. Toen ik vertelde waarom ik mij kwam melden alom verbazing. “Maar bij wie ben je er dan uitgestuurd?” Ik vertelde bij welke docent en toen was de reactie “ik snap het”. Niet zo didactisch, maar ik was blij met slechts een kleine corveetaak en daarna mocht ik naar huis omdat het toch de laatste les was.

Scheikunde bijles

Door wisseling van school waar ze net een ander systeem hanteerden had ik een achterstand met het vak scheikunde. Het was wel verplicht om minimaal 1 jaar te volgen dus had ik hulp nodig. Mijn moeder wist raad en vroeg aan een buurman (hij was scheikundige) of ik daar bijles kon krijgen.

Dat wilde hij wel, was zelfs een beetje vereerd volgens mij. Vol enthousiasme vertelde mijn moeder het “goede nieuws”. Dat was voor mij echter bepaald geen goed nieuws. Ik vond het een “rare man”.

Vanaf dat moment moest ik elke week een paar uur naar de buren en werd overdonderd met formules waar hij vol passie over los ging. Het resulteerde in een kleine voldoende, net genoeg daar ik voor al mijn andere vakken hoge cijfers had behaald. Daarna kon ik het weer laten vallen en door met voor mij interessante onderwerpen.

TV

En dan zie ik al sinds enige tijd in het nieuws mijn docent van de middelbare school op tv. De eerste keer dat hij in beeld kwam als deskundige was er even verbazing. Hé, die man ken ik toch. Ja, inmiddels ook wat ouder geworden uiteraard. En toen de herkenning, nee, maar het is meneer N.

Dit past hem beter dan een klas vol pubers.

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar

    […] Verplichte vakken voor een goede basis […]