De laatste jaren lijken steeds meer mensen de weg naar de sportschool te vinden. Het lijkt alsof fitness pas sinds kort populair is geworden, gezien het feit dat sportscholen als paddenstoelen uit de grond schieten. Waar je 10 jaar geleden nog minimaal 50 euro per maand moest betalen voor je sportschool abonnement, kun je nu voor de helft van dat bedrag onbeperkt sporten. De geschiedenis van fitness gaat duizenden jaren terug en heeft een lange weg afgelegd om te komen waar het nu staat.
De oorsprong van fitness
Fitness is al zo’n 3000 jaar oud. De oorsprong van fitness ligt in India, waar het onderdeel was van de Ayurveda, een hindoeïstische gezondheidsleer die zich richtte op het in balans brengen van lichaam en geest. Dit is enigszins te vergelijken met het hedendaagse yoga. In plaats van gewichten en krachttoestellen gebruikten ze lichaamsgewicht en ademhalingstechnieken om hun doelen te bereiken.
Ongeveer 200 jaar later introduceerden de oude Grieken de Gymnasion, vroege sportcentra waar atleten zich voorbereidden op de Olympische Spelen. De Spartanen en Perzen waren meesters in lichamelijke training en stelden fitness zelfs verplicht voor hun volk. Na de Griekse periode viel fitness lange tijd stil, vooral tijdens de middeleeuwen, toen de focus meer lag op andere sporten zoals paardrijden en veldsporten.
De moderne fitnessbeweging
Vanaf de 19e eeuw begon fitness weer op te bloeien. De eerste sportschool in Nederland werd in 1885 geopend in Maastricht. Naast fitness kregen gymnastiek en krachtsport ook meer aandacht. Eugen Sandow, een Duitse bodybuilder, wordt beschouwd als de vader van het moderne bodybuilding en verzorgde in 1901 de eerste bodybuildingwedstrijd.
Na 1830 werd de eerste fitnesstrend voor vrouwen geïntroduceerd: training op muziek, wat te vergelijken is met hedendaagse aerobics. Alleen aerobics zoals wij die nu kennen, werd pas populair in 1968. De geschiedenis van cardio apparaten is vrij jong; in 1986 werd het eerste computergestuurde fitnesstoestel ontwikkeld, en eind jaren 80 werden deze apparaten populair in sportscholen.
Thuis sporten: de revolutie van Antje Monteiro
In de moderne tijd heeft thuis sporten een enorme vlucht genomen, mede dankzij de inspanningen van Antje Monteiro. Als musicalster, zangeres, ondernemer en moeder van Romy Monteiro, heeft Antje zich sinds 2018 ingezet om Nederland meer in beweging te krijgen met haar thuissportplatform Fit at Home.
Als alleenstaande moeder had Antje niet altijd de mogelijkheid om naar de sportschool te gaan. Hierdoor moest ze noodgedwongen thuis sporten, vaak met de Shape Your Body-workouts van Cindy Crawford via de dvd-speler.
Deze ervaring inspireerde haar om Fit at Home te starten, een platform waar mensen on-demand kunnen sporten. “Het platform is vanuit mijn eigen ervaringen ontstaan. Ik was ooit een alleenstaande moeder, die niet voor iedere sportsessie een oppas kon regelen. Daarom deed ik work-outs via de dvd-speler. Zo kon ik zelf bepalen hoe laat en wanneer ik ging sporten,” vertelt Antje. Dit concept maakt het voor iedereen mogelijk om dagelijks 20 minuten te bewegen, ongeacht hun drukke schema.
De impact van Fit at Home
Fit at Home heeft het thuis sporten in Nederland goed op de kaart gezet en biedt een breed scala aan work-outs die iedereen kan volgen. Antje benadrukt het belang van kleine stappen naar een gezonder leven: “Mensen zijn druk en denken: ‘Ik kan het toch niet’. Maar een klein beetje meer bewegen heeft al grote positieve effecten op je gezondheid op de langere termijn.”
Tot 30 september zijn de work-outs van Fit at Home by Antje elke dag rond 09.45 uur te volgen bij televisiezender ONS. Dit biedt een toegankelijke manier voor mensen om thuis te sporten en een gezonde levensstijl te omarmen, zonder de drempel van een sportschool.
Meer blogs:
Reacties 1
[…] Fitness en de opkomst van het thuis sporten […]