Het is verbazingwekkend dat alleen al in Nederland dagelijks 6,5 miljoen liter koffie wordt geconsumeerd, wat neerkomt op een gemiddelde van 150 liter per persoon per jaar. Ondanks deze overvloedige consumptie waren Nederland en België niet altijd de koffiemagnaten die ze vandaag zijn. Vroeger was koffie een kostbaar exotisch goed, waarvoor men een fortuin moest betalen.
Ontdek hier de geschiedenis van koffie.
De oorsprong
De geschiedenis van koffie begint ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië, waar mensen voor het eerst begonnen met het drinken van deze stimulerende drank. In de vijftiende eeuw verspreidde de consumptie zich naar Jemen, waar de koffieplanten gedijden. Vervolgens verspreidde het gebruik van koffie zich naar andere delen van de Arabische wereld, waaronder Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.
Opkomst van koffiehuizen en koffiecultuur
Het werd niet alleen thuis gedronken, maar ook in koffiehuizen, bekend als ‘qahveh khaneh’. Deze koffiehuizen werden centra van sociale interactie, waar buurtbewoners samenkomen om verhalen te delen, ervaringen uit te wisselen en zelfs spelletjes te spelen zoals schaken. De populariteit van koffie verspreidde zich snel. Geholpen door jaarlijkse pelgrimstochten naar Mekka, waar het nieuws over deze ‘wijn van Arabië’ zich verspreidde.
Europese expansie en handel
In de zeventiende eeuw importeerden Europeanen steeds meer koffiebonen uit Arabië, wat leidde tot de opening van de eerste koffiehuizen in steden zoals Venetië, Londen, Amsterdam en Den Haag. Nederland speelde een belangrijke rol in de verspreiding van koffie door zaden van de koffieplant naar Batavië (het moderne Indonesië) te verschepen, waar koffieplantages werden opgezet.
Koffie in de nieuwe wereld
Een belangrijke gebeurtenis was het cadeau van een jonge koffieplant aan koning Louis XIV van Frankrijk door de burgemeester van Amsterdam in 1714. Gabriel de Clieu bracht later een stekje van deze plant naar de ‘Nieuwe Wereld’, waar het uiteindelijk op het eiland Martinique werd geplant. Dit leidde tot een explosie van koffieplantages in Zuid- en Midden-Amerika.
Moderne ontwikkelingen in koffieconsumptie
De afgelopen eeuw heeft gezien dat de consumptie van koffie thuis steeds populairder werd. Waarbij de voorkeur vaak uitgaat naar vers gemalen bonenkoffie. Moderne technologieën hebben geleid tot de ontwikkeling van volautomatische bonenmachines, waardoor consumenten kunnen genieten van de rijke aroma’s van vers gezette koffie.
Hoe drink jij het liefst je bakkie pleur? We zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.
Meer blogs: