Ga naar de inhoud

‘Wij hadden witte muizen in de klas’ 

Update:
muizen


Komt het steeds minder voor, huisdieren in de klas? Ik weet dat eigenlijk niet. Het lijkt er wel op dat met de toename van allergieën en andere kwesties scholen veel minder huisdieren houden. Je kan dat jammer vinden, want het geeft veel gezelligheid en jonge kinderen kunnen ervan leren. Je kan er ook blij mee zijn, want niet alle kinderen en leraren gaan verstandig met dieren om. Zoals op mijn basisschool.

Op mijn basisschool hadden we een tijdje witte muizen in de klas. Die waren meegenomen door een van mijn klasgenoten. Dat was een hele openbaring voor de meesten van ons. Wat zag ze er schattig uit. Je kon haar oppakken en over je arm laten lopen. Muis werd razend populair in de klas.

Witte muizen worden vaak beschouwd als makkelijke huisdieren vanwege hun kleine formaat, vriendelijke aard en eenvoudige verzorgingseisen. Muizen hebben niet veel ruimte nodig en zijn over het algemeen tam. Ook hebben ze geen ingewikkeld dieet. Perfect voor in onze klas, moet onze leraar hebben gedacht.

Tot muis kinderen kreeg. De hele klas in rep en roer, want hoe kon dit nu gebeuren? Onze muis was toch alleen gekomen? Ze was dus al zwanger voordat ze verhuisde naar groep 3.

Muis had een nestje in een hoekje van haar hok gemaakt en wij konden dat mooi vanaf de buitenkant gadeslaan. Heel educatief was het. De kleintjes groeiden als kool. De eerste 2 weken waren het van die blinde roze biggetjes, maar al vrij snel konden ze zien en zagen we dat ze met elkaar speelden en vochtten. Ze renden door het hok. Heel leuk die kleintjes vanaf onze stoelen zo te zien ravotten.

Tot er op een dag weer een nestje werd gemaakt. En daarna weer een nestje. Het werd een onhoudbare toestand in ons muizenhok. Wanneer zou dit voortplanten stoppen?

“Dat stopt niet”, had een jongen uit de klas geroepen. “Dan eten ze elkaar gewoon op.”

Hier hield onze educatie natuurlijk direct op. Dit kon zo niet verder gaan. Voor ons geen kannibalisme in de klas. De witte muizen moesten per direct weg. Of de jongen die ze meegenomen had naar school een oplossing wist? Hij moest het hok maar weer mee naar huis nemen.

En dat deed hij ook. Alleen nam hij niet de hele familie muis mee naar huis. De jongen nam alleen de oma mee. Niet de kinderen en kleinkinderen. Die werden door de wc gespoeld. Ik heb er nog weken van wakker gelegen. Een wijze les was het wel. Huisdieren in de klas wel/niet toegestaan?

Of het toegestaan is om anno nu een huisdier in de klas mee te nemen, hangt af van het beleid van de school. Niet alle scholen staan huisdieren toe in de klas vanwege mogelijke allergieën, veiligheidskwesties of andere overwegingen.

Meer blogs: