Ga naar de inhoud

Oorlogsfilms: meer dan alleen entertainment?

Update:
oorlogsfilms


De media tonen momenteel voor het overgrote deel fragmenten uit van de oorlogen om ons heen. En wanneer het even rustig is in de wereld, blikken we er op terug. Meestal zenden televisiezenders rondom 4 en 5 mei extra oorlogsfilms en series uit. Televisiezender ONS staat de maand mei in het teken van oorlog en vrede.

De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars

Wel verstandig om bij het kijken – van welke oorlogsfilm dan ook – altijd in je achterhoofd te houden: “De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars.”

Dit stelde de schrijver en journalist George Orwell al in de vorige eeuw vast. Want stel je voor dat de Nazi’s de Tweede Wereldoorlog hadden gewonnen. Wat zouden onze kinderen dan leren op school? En het is zeker ook merkbaar – en met name als je naar films en documentaires gemaakt van na de Koude Oorlog kijkt – dat we veelal door de bril van de Amerikaanse bevrijders kijken.

Neem bijvoorbeeld de films ‘From Here to Eternity’ met Burt Lancaster uit 1953 en ‘The Caine Mutiny’ met acteur Humphrey Bogart uit 1954. Allebei Amerikaanse films.

Zijn oorlogsfilms propaganda?

Oorlogsfilms moet je dus eigenlijk ook blijven zien door de bril van de makers. De vraag ‘Zijn oorlogsfilms propaganda?’ is daarbij een interessante vraag.

Sommige oorlogsfilms kun je inderdaad als propaganda beschouwen, vooral als ze zijn gemaakt met de bedoeling om een bepaald standpunt of ideologie te promoten. Aan de andere kant zijn veel oorlogsfilms ook gemaakt met de bedoeling om de realiteit van oorlog te tonen, inclusief de menselijke kosten en tragedies die ermee gepaard gaan. Deze films bevatten een anti-oorlog boodschap en proberen kijkers te laten nadenken over de verschrikkingen van gewapende conflicten en de noodzaak van vrede en diplomatie benadrukken.

In de maand mei zendt tv-zender ONS meerdere oorlogsfilms uit. Ga ze kijken en analyseer welke boodschappen ze proberen over te brengen en met welk doel ze indertijd zijn gemaakt!

  • Zaterdag 11 mei te zien: From Here to Eternity (1953)
  • Zaterdag 18 mei te zien: The Caine Mutiny (1954)

Meer blogs: