Ga naar de inhoud

Van WordPerfect tot Lotus Notes, een terugblik op 10 omslachtige programma’s

computerprogramma's


Herinner je je nog de dagen van WordPerfect en andere onhandige software? Die tijd waarin het simpelweg opmaken van een document aanvoelde als een epische strijd met sneltoetsen en commando’s. Een tijd waarin alle secretaresses de beperkte mogelijkheden omarmden zonder te weten dat er een gebruiksvriendelijk paradijs op hen wachtte. In die tijd, lang voordat de digitale wereld gebruiksvriendelijke tools omarmde, waren secretaresses de onverschrokken pioniers die deze programma’s temden met hun toetsaanslagen.

Een terugblik naar de 10 meest omslachtige, maar oh zo nostalgische, programma’s.

1. WordPerfect: De doolhof van sneltoetsen

We nemen je mee naar 1979, het jaar dat WordPerfect voor het eerst gelanceerd werd. In die dagen, waarin WordPerfect de standaard was, voelden secretaresses last van een steile leercurve die als een vestingmuur voor hen stond. Het simpele opmaken van een document leek een onmogelijke taak. Met een overvloed aan sneltoetsen en commando’s moesten secretaresses een ware doolhof van combinaties ontcijferen. Het was een tijd waarin elke handeling voelde als het kraken van een geheime code. In plaats van intuïtieve menu’s en gebruiksvriendelijke iconen werden ze geconfronteerd met een schijnbaar eindeloze lijst van toets combinaties. De beperkte mogelijkheden van WordPerfect waren destijds normaal voor hen, maar nu, terugkijkend vanuit het perspectief van geavanceerdere software, lijkt het bijna onvoorstelbaar hoe ze ooit met zoveel beperkingen hebben gewerkt.

2. Microsoft Word: wat we eigenlijk nog stiekem elke dag gebruiken

Toen verscheen Microsoft Word. Dit fantastische programma werd voor het eerst uitgebracht op 25 oktober 1983 als onderdeel van de eerste versie van Microsoft Windows. Het programma werd later opgenomen in het Microsoft Office-pakket, dat voor het eerst werd uitgebracht in 1989.

Secretaresses konden eindelijk documenten maken, bewerken en delen zonder hoofdpijn. Spellingscontrole en uitgebreide opmaakopties binnen handbereik maakten het schrijven van documenten een plezierige ervaring, en de wereld van tekstverwerking veranderde voor altijd. Vandaag de dag maken nog steeds veel mensen er gebruik van, je kunt zelfs een cursus office 365 volgen.

3. Google Docs: online samenwerken

Maar in 2006 verscheen Google Docs. Een totaal nieuwe benadering met online samenwerking in de Cloud. Geen gedoe meer met e-mails en bijlagen. Secretaresses konden nu overal ter wereld tegelijkertijd aan een document werken. Het was een gamechanger, een efficiënte revolutie in teamwork. Wat zouden we zijn zonder dit programma. Wil je hier meer over leren? Maak dan kennis met. Microsoft Azure. De cursus az-900 leert je hier alles over. Hierna bespaar je ontzettend veel tijd, energie en geld. 

4. Lotus Notes (IBM Notes): een samenwerking-doolhof

Terugkijkend naar vroeger, was WordPerfect niet het enige programma waar secretaresses in konden verdwalen. In de jaren 80 en 90 was Lotus Notes (IBM Notes) een collaboratieve softwaretoepassing die, hoewel innovatief, als een doolhof werd beschouwd. De interface was complex. Veel gebruikers bevonden zich soms in een labyrint van functies. Het vereiste specifieke vaardigheden om effectief te navigeren door deze collaboratieve doolhof. Het was dan ook niet heel gek dat de meeste secretaresses hiervoor een cursus volgden. Maar zelfs daarna was het nog moeilijk.

5. Netscape Navigator: de verouderde browser

Netscape Navigator, een pionier op het gebied van webbrowsers, was in zijn hoogtijdagen een symbool van vooruitgang. Maar na verloop van tijd werd het een voorbeeld van een verouderde browser. Met veel minder functies dan moderne browsers kon Netscape Navigator niet omgaan met de complexiteit van moderne websites. Secretaresses voelden zich alsof ze met een oude kaart de weg probeerden te vinden in het snel veranderende digitale landschap. Met andere woorden: dat was een onmogelijke opgave. Ben jij ook zo blij dat dit programma is verdwenen?

6. Adobe PageMaker: krachtig, maar complex

In de jaren 80 en 90 was Adobe PageMaker een krachtige desktop publishing-software. Maar de kracht ervan ging hand in hand met complexiteit. Secretaresses moesten specifieke vaardigheden verwerven om effectief met deze software om te gaan. Dit programma kun je wel zien als een voorloper van Adobe Creative Cloud, de programma’s waar tegenwoordig tijdschriften en foto’s mee bewerkt/gemaakt worden. Ook deze zijn ingewikkeld, maar niet zo lastig te begrijpen als nu. Maar toen had je ook een hoop minder uitleg mogelijkheden. Hoe handig zijn die YouTube-uitlegfilmpjes eigenlijk?

7. MS-DOS: Het tijdperk van commando’s

In de vroege jaren van de personal computer, ongeveer in de jaren 80, regeerde MS-DOS als het onbetwiste besturingssysteem. Het was een tijd waarin het gebruik van opdrachten en commando’s de norm was. Elke interactie met de computer vereiste een specifiek commando, en secretaresses moesten als ware digitale pioniers de juiste sleutelwoorden kennen om de gewenste actie uit te voeren. Navigeren door mappen, het uitvoeren van programma’s en zelfs het kopiëren van bestanden waren handelingen die afhankelijk waren van een reeks commando’s. Het scherm lichtte op met een opdrachtregelinterface, en secretaresses voelden zich als moderne tovenaars die met hun magische toetsaanslagen de computer beheersten. 

8. Telnet en FTP: Opdrachtregelprotocollen

In de begindagen van het internet, ergens in de vroege jaren, waren Telnet en FTP de onbetwiste heersers van het digitale rijk. Als digitale ontdekkingsreizigers begaven secretaresses zich op avontuur door het wereldwijde web, en deze opdrachtregelprotocollen dienden als hun digitale kaarten en kompassen. Met Telnet maakten ze verbinding met externe computers, als moderne pioniers die grenzen verkenden. FTP stond paraat om bestanden heen en weer te dragen, als digitale boodschappers die informatie verzonden tussen de uithoeken van het netwerk. Deze opdrachtregelprotocollen werden uiteindelijk opgevolgd door meer elegante en gebruiksvriendelijke methoden zoals SSH en SFTP.

9. COBOL-programmeringstaal: De verouderde code

In het verleden vormde COBOL, wat staat voor Common Business-Oriented Language, een stevige pijler in de wereld van programmeren. Het was een taal ontworpen voor zakelijke toepassingen en dataverwerking, maar met de voortgang van de technologie werd het al snel overschaduwd door modernere programmeertalen zoals Python, Java en C++. Het programmeren in COBOL voelde als het hanteren van een verouderd gereedschap te midden van de snel evoluerende technologische wereld. De complexiteit en het gebrek aan moderne functies maakten COBOL minder aantrekkelijk in vergelijking met zijn meer eigentijdse tegenhangers. 

10. Gebruik van Floppydisks: beperkte opslag, groot gedoe

Terwijl secretaresses terugkijken naar een tijdperk waarin opslagruimte schaars was, herinneren ze zich de floppydisks als trouwe metgezellen van hun digitale reis. Deze kwetsbare, vierkante schijfjes waren hun draagbare schatkisten voor digitale gegevens. Het overzetten van gegevens en het installeren van programma’s vereiste vaak het gebruik van meerdere floppydisks.  

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar

    […] Van WordPerfect tot Lotus Notes, een terugblik op 10 omslachtige programma’s […]