De dag van het Handschrift. Mooi dat dit onderwerp nu eens extra aandacht krijgt, want door de laptop /iPad en telefoon hoeft er steeds minder met de hand geschreven te worden. We lezen steeds meer gedrukt. En dat is eigenlijk jammer, want een handgeschreven brief is zoveel persoonlijker. Bovendien bevordert met de hand schrijven de fijne motoriek, de creatieve ontwikkeling en worden de hersencellen en de verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelft gestimuleerd. Er worden zodoende meerdere onderdelen van het brein geactiveerd. Bij het leren van een nieuwe taal worden woordjes beter onthouden als ze met de hand geschreven worden.
Schrijfles volgens de methodieken
Schrijfles op de basisschool via het methodische schrijven, stopt al na groep 6. Dan zou het handschrift ‘af’ moeten zijn, terwijl de ontwikkeling van een persoonlijk handschrift veel langer moet rijpen. Maar wellicht komt dit door tijdgebrek.
Tot de jaren 50 was het methodische schrift schuin: ‘dun op en dik naar beneden’, zoals dat toen heette. Handgeschreven teksten zagen er dankzij de strakke methodiek dan ook prachtig en verzorgd uit. Wee je gebeente als het er slordig uitzag, dan kreeg je een reprimande en een slecht cijfer. Daarna kwam de methode ‘rechtop’, en later werd het weer ‘licht hellend’. Tot de dag van vandaag.
Inktpotje, inktlap en vloei
Voor de balpen werd geïntroduceerd werd er met een kroontjespen geschreven: een inktpotje in je schooltafeltje, een inktlap en vloeipapier. Dat was uitkijken geblazen, want voor je het wist, had je een vlek. Ook werd er met regelmaat een inktpotje omgestoten, en dan had je de poppen aan het dansen. Voorzichtigheid was dus geboden. Als je linkshandig was bleek dat lastig, omdat bij het van links naar rechts schrijven de hand over de verse inkt gleed. Vandaar dat kinderen gedwongen werden om rechts te leren schrijven, wat tot veel problemen leidde. Een hardnekkig linkshandige ondervond hierbij veel narigheid, vooral als er strenge straffen op stonden als het rechts niet lukte. Gelukkig was dit probleem bij de intrede van de balpen grotendeels verleden tijd.
Grafologie
Uit een persoonlijk geschreven tekst kunnen karaktertrekken gehaald worden door een grafoloog. Dit was voorheen van belang bij bijvoorbeeld sollicitatiebrieven. Elke lus en haal, de grootte van de letter en de specifieke vorm een eigen betekenis. Het persoonlijke handschrift dat zich tot in de adolescentie heeft ontwikkeld blijft tenslotte een leven lang.
Meer blogs: