Je hebt het vast wel gemerkt: steeds minder mensen versturen kerstkaarten. Vroeger was het schrijven van kerstkaarten een hartverwarmende traditie. Iedereen schreef een grote bups kaarten. Dit ritueel begon al weken voor kerst, waarbij men zorgvuldig kaarten uitzocht (of zelf maakte!), de juiste woorden koos en met de hand schreef.
Daarna was de pret nog niet over. De kaarten die je ontving, kregen een mooie plek in huis. Weet jij nog waar jij ze stalde? Haal hier wat nostalgische kerstkaarten herinneringen op.
Soorten kerstkaarten en tradities
Tegenwoordig stuurt iedereen digitale kaartjes via Greetz. Niets mis mee, maar vroeger gingen de meeste mensen aan de knutsel. Bijna alle kerstkaarten werden met de hand gemaakt. Hier zijn enkele voorbeelden van de soorten kerstkaarten die mensen vroeger zelf maakten:
Geborduurde kaarten
Deze kaarten waren versierd met borduurwerk. Mensen gebruikten vaak stof als basis en borduurden daarop kerstafbeeldingen, zoals kerstbomen, sneeuwvlokken of sterren, vaak met glanzend garen voor een feestelijke uitstraling. Vaak kreeg je deze van je oma. Hier was ze uren zoet mee.
Pop-up kaarten
Deze kaarten hadden vaak een driedimensionaal effect. Bij het openen sprongen er delen van de kaart omhoog, zoals een kerstman die uit een schoorsteen klimt of een kerstboom die zich ontvouwt. Iedereen in de familie had wel zo’n creatieve tante …
Decoupage kaarten
Hierbij werden afbeeldingen uit verschillende lagen papier geknipt en op elkaar geplakt om een reliëfeffect te creëren. Bijvoorbeeld een kerstman met verschillende delen van zijn kleding of een kerstboom met laagjes voor diepte. Deze kaarten vond je altijd het mooist.
Gelijmde en versierde kaarten
Mensen gebruikten vaak droogbloemen, glitters, linten, stukjes stof of zelfs kleine stukjes stof of kant om hun kaarten te versieren. Dit gaf de kaarten een persoonlijk en handgemaakt tintje. Kleine moeite, groot effect – als we dat mogen zeggen.
Kartonnen silhouet kaarten
Deze kaarten hadden vaak een eenvoudig silhouet van kersttaferelen zoals een rendier, een kerstboom of een kerstman uitgeknipt uit zwart karton en vervolgens op een contrasterende gekleurde achtergrond geplakt.
Het stallen van de kerstkaarten
Na het ontvangen van de kerstkaarten begon het tweede feest. De kaarten werden met trots opgehangen aan een touw dat langs de muren van de woonkamer was gespannen, vaak versierd met kleurrijke linten. Veel mensen stelden de kaarten tentoon op de schoorsteenmantel.
Heropleving van de traditie?
Hoewel de trend van het versturen van kerstkaarten is afgenomen, is er een zekere heropleving merkbaar. Dit komt doordat steeds meer mensen het nostalgische gevoel leren te waarderen. Ook het coronavirus speelde een rol. Boekenwinkels zagen tijdens de lockdown hun verkoop enorm stijgen. Toen er maar een beperkt aantal mensen op bezoek mocht met de feestdagen, kochten mensen massaal kerstkaarten om naar hun vrienden en familie te sturen. Hiervoor werden er met het jaar juist steeds minder kerstkaarten verkocht, merkten de boekhandels. Maar dat geldt niet voor iedereen: “Ik waardeer een mooie kerstkaart al mijn héle leven”, zegt een Schoolbank lid.
Schrijf jij nog kerstkaarten?
Meer blogs:
Reacties 1
[…] Het versturen van kerstkaarten: een nostalgische traditie of de realiteit? […]