Ga naar de inhoud

De Lockheed-affaire: corruptie en omkoping in de Nederlandse politiek

lockheed-affaire


Kan jij de Lockheed-affaire nog herinneren? Dit was een van de grootste politieke schandalen in de Nederlandse geschiedenis. Het schandaal draaide om de aankoop van 138 F-104 Starfighter-vliegtuigen van het Amerikaanse bedrijf Lockheed Corporation door de Nederlandse regering in de jaren 60. Lees hier wat de affaire ook alweer inhield en wat voor gevolgen hij had. 

Omkoping zodat Nederland vliegtuigen van Lockheed zou kiezen

Deze aankoop van 138 F-104 Starfighter-vliegtuigen werd omgeven door omkoping en corruptie, waarbij Lockheed geld betaalde aan hoge ambtenaren en politici om ervoor te zorgen dat Nederland voor hun vliegtuigen zou kiezen. Het schandaal werd in 1976 publiekelijk bekend en leidde tot tal van onderzoeken en rechtszaken.

De Lockheed-affaire had verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse politiek. Zo traden verschillende ministers af en werden diverse hoge ambtenaren ontslagen. Ook leidde het schandaal tot een grotere controle op de overheidsfinanciën en de invoering van strengere regels om omkoping en corruptie te voorkomen.

Sindsdien meer controle op corruptie en omkoping

Het schandaal schokte niet alleen Nederland, maar ook andere landen waar Lockheed zaken mee deed. Zo werd in 1976 bekend dat Lockheed ook omkoping had gebruikt om Italiaanse politici te overtuigen van hun vliegtuigen gebruik te maken.

Hoewel de Lockheed-affaire nu vooral bekend is bij mensen die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse politieke geschiedenis, blijft het een belangrijk voorbeeld van de corruptie die soms in de hoogste kringen van de politiek kan voorkomen. Het schandaal benadrukte ook het belang van openheid, transparantie en eerlijkheid in de politiek en het bedrijfsleven.

Hoewel de Lockheed-affaire een donkere bladzijde was in de Nederlandse geschiedenis, heeft het geleid tot een grotere bewustwording en controle op corruptie en omkoping in Nederland en daarbuiten. 

Kan jij het schandaal nog herinneren? We horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 8

  1. avatar
    Rob Aalders

    En toch interesseerde die hele prins Bernard en zijn corrupte bende me geen zier. Grote bewustwording? Meer controle op corruptie en omkoping? In Den Haag zeker. maar in de rest van het land.... Niks ervan, lag geen mens wakker van.

  2. avatar
    Fiedelie Bakkertje

    We hoppen in Nederland van schandaal naar schandaal. Corruptie alom. Daar zal de 'bewustwording' ook wel een handje aan mee hebben geholpen. Pas als je weet waar het over gaat dan kun je eraan meedoen.

  3. avatar
    Theo Cuypers

    Waar gebeurd dat niet? Zodra er politicus bij betrokken worden gaan de poppen aan het dansen. Veel politici hebben nu eenmaal een zwak om wat extra's te dopen voor de eigen portemonnee. Ze zijn bijna allemaal gelijk aan elkaar en schuwen de corruptie niet. \misschien is het in Nederland wat minder dan elders in de wereld.

  4. avatar
    mariel lavrijsen

    Wat ik er over hoorde, was dat prins Bernard als prins zich nooit had mogen bemoeien hiermee en met politiek.

  5. avatar
    mariel lavrijsen

    mensen die goed thuis zijn in politiek, vertelden dat prins Bernard in zijn positie zich nooit met politiek of deze politiek en affaire had mogen bemoeien.

  6. avatar
    Jan Schwachöfer

    Nog steeds gaan afvaardigingen van de grote bedrijven mee tijdens staatsbezoeken. Uiteraard is dat allemaal boven elke verdenking.

  7. avatar
    Dick Broerse

    Het heeft Prins Bernard in ieder geval geen windeieren gelegd.

  8. avatar
    Dick Broerse

    Het heeft Prins Bernard in ieder geval geen windeieren gelegd