Ga naar de inhoud

Herinner jij je nog je eerste bijbaan?

bijbaan


 Je eerste bijbaan: misschien werkte je bij de plaatselijke drogisterij, in een supermarkt of deed je wisselgeld in de bioscoop. Wat het ook was, die eerste baan was waarschijnlijk een belangrijke stap in je reis om de persoon te worden die je nu bent.

Vroeger was het moeilijk om een bijbaan te vinden en was je blij met alles wat je maar kon vinden. Het loon was niet geweldig, maar het was genoeg om benzine voor je auto te kopen of leuke kleding en wat zakgeld. Je wilde ook een bijbaan omdat het goed zou staan voor later op je cv, wat zou helpen bij toekomstige sollicitaties bij een “echte” volwassen werkgever. Voor velen van ons heeft die eerste bijbaan ons ook enkele belangrijke levenslessen geleerd die we nog steeds met ons meedragen. Als je in de jaren 60, 70 of 80 een bijbaan had, kijk dan of 1 van deze je bekend voorkomt.

1. Kruideniersbediende of supermarkt bediende

Veel kruideniers of supermarkten huurden tieners in om boodschappen in te pakken of de voorraad aan te vullen. Het was een geweldige manier om meer te weten te komen over verschillende soorten voedsel en mensen uit je buurt en gemeenschap te ontmoeten. 

2. Gazononderhoud

Als je een grasmaaier had (of je ouders) zou je je diensten kunnen aanbieden aan buren en bedrijven om hun gras te maaien. Dit was vooral populair in de zomermaanden, toen iedereen wilde dat zijn gazon er mooi uitzag.

3. De glazenhaler

Vroeger kon je in een bar of café als jongen glazen ophalen en later opklimmen tot bar werkzaamheden als je geluk had.

4. De kinderoppas

Deze bijbaan was niet altijd gemakkelijk, maar je kon er wel veel geld mee verdienen door veel uren op kinderen te passen. Als je geluk had gingen ze op tijd naar bed. Zo kon je ervaring op doen met het werken met kinderen. 

5. Auto’s wassen

Dit zal jij vroeger vast ook wel eens gedaan hebben als je geld nodig had. Het schoonmaken en wassen van auto’s met de hand. Er was altijd wel een familielid of iemand in de buurt waar je de auto voor kon schoonmaken voor geld.

6. Hond uitlaten

Veel mensen houden niet van de hond uitlaten als het regent. Of oudere mensen wilden niet te laat over straat. Een uitkomst voor jou als lieve buurjongen of buurmeisje om dit als bijbaan te hebben gedaan.

7. Promotiemedewerker

Mensen op straat aanspreken en proberen over te halen om een abonnement te nemen op de krant of tv-gids. 

8. Afwasser

Niet de meest leuke bijbaan, maar goed om ervaring op te doen in de horeca. Je hoopte stiekem op promotie om uit de keuken te mogen en bijvoorbeeld door te groeien naar bediende in het restaurant en zo 2 euro meer per uur te gaan verdienen. 

9. Bediende

De perfecte manier om mensen te leren kennen en sociale vaardigheden op te doen. Vroeger was je populair op school als je bij een bekende uitgaansgelegenheid mocht bedienen als ober of barman/vrouw. 

Tegenwoordig zijn de dingen een beetje anders, er is veel kritiek om de nieuwe generatie. Jongeren willen niet meer graag een bijbaan zoals vroeger. En als ze er een nemen dan willen ze dat doen door bijvoorbeeld veel geld te verdienen met de hele dag online games spelen of social media. Nu willen jongeren rijk worden met vloggen of als bekende DJ. Door de populariteit van online werkplatforms zijn er nu ook veel meer mogelijkheden voor mensen om flexibel werk voor de korte termijn te vinden, dat overal ter wereld kan worden gedaan. Vroeger was je blij dat je een bijbaan had, hoe denk jij erover?

Meer blogs:

categorieën: Van toen

Reacties 27

  1. avatar
    Erik Mensonides

    Grote bonen plukken

  2. avatar
    fi bakker

    Wij mochten niet voor geld werken. Je moest alles gratis voor een ander doen. Want je kreeg al eten, werkkleding en schoenen van thuis. De winkels in om geld uit te geven mocht toch niet, dan kreeg je een streng kruisverhoor achteraf. Zelfs als je cadeautjes voor een verjaardag had gekocht kreeg je dat. Wáár je het had gekocht, hoevéél het had gekost en of het ergens anders niet goedkoper was geweest. Geen idee wat de reden van die strengheid was, want we waren absoluut geen verspillende types.

  3. avatar
    gerda De Goeij

    Ik was 13 toen ik mocht gaan afwassen in een snackbar in de buurt. Kreeg er wel wat geld voor.

  4. avatar
    paul boer

    Op zaterdag bij de groenteboer helpen ,hij ging eerst met paard en wagen na een jaar met een ijzeren hond,dit was in Vlaardingen bij Korpershoek op de Billitonlaan

  5. avatar
    Ab Verrips

    Ik liep bijna mijn hele pubertijd ochtendkranten, dan was het lekker rustig op straat en het kon voordat ik naar school moest. Wel goed verdienen. Met een vakantiebaan begonnen, die ik gehouden heb bij de grootste krant van Nederland. Na twee jaar de andere ochtendkranten in dezelfde wijk erbij genomen en wat straatjes geruild. Op mijn 16e liep ik smorgens tussen 400 en 500 kranten per dag weg en verdiende voor een jongen gigantisch goed, al was het wel om 4 uur op staan en elke dag drie uur rennen, behalve zondag. Maar het was leuk, radiootje in mijn zak, in de zomer hoefde ik geen vakantiewerk overdag te doen, kon dus de hele dag leuke dingen doen zoals leuke vakanties, zwembad hangen en bootje huren. En ik bouwde in de groei een mega-conditie op, die altijd veel beter is gebleven dan die van mijn leeftijdsgenoten en van overgewicht heb ik nooit gehoord. En nu nog!

  6. avatar
    Willem Nieuwenhuijs

    In de vakantie vier weken een liftbediende bij een inmiddels niet meer bestaand warenhuis en ook een zeer tijdelijk iets was een hulpje bij een orgelstemmer in de kerk.

  7. avatar
    hans nap

    Rozen pluizen ben ik mee begonnen als 13 jarige. In Aalsmeer. De zijknoppen verwijderen om de uiteindelijke de roos alle voeding en kracht te laten krijgen. In een friteszaak gewerkt op het oude Schiphol (tot 1967). In een broodfabriek de gebakken broden machinaal snijden en verpakken, bij Appie H. zoals zo veel jongeren en hulpbesteller bij de post, zomers en met de kersttijd.

  8. avatar
    sandra willeboordse

    Op mijn dertiende en veertiende in de zomervakantie haren wassen, de vloer aanvegen en handdoeken opvouwen in de kapsalon. Vanaf mijn vijftiende op vrijdagavond en zaterdag in de supermarkt gewerkt. Tijdens zomervakanties heb ik daar goed verdiend door veel uren te maken: 6 dagen én de vrijdagavond erbij. Toen de zomer voorbij was, had ik genoeg geld om autorijlessen te betalen. Ik geloof dat een jongere tegenwoordig zoveel niet eens mag werken?

  9. avatar
    Ans Offenberg

    Ik had geen bijbaan , maar ging na 2 jaar huishoudschool en 1 jaar INAS gelijk werken .Ik was toen net 15 .

  10. avatar
    Paul Koning

    Ik zocht naar een vacantiebaan na middelbare school, en meldde me aan bij een amusementenfirma in de stad, een zaal vol flipperkasten en zo. Men keek me eens aan en vertelde me "niet zo geschikt" (ik was nogal een kleintje). Ze verwezen me door naar een andere afdeling, een bedrijfje waar jukeboxes, flipperkasten, en fruitmachines werden geimporteerd, schoongemaakt, en verhuurd. Dat was wel grappig. De eerste dag werd ik met een heftruck op het dak gezet om de dakramen te schilderen tegen de zon. Later leerde ik hoe je fruitmachines openboort als de sleutels zoekgeraakt zijn. Niets te maken met mijn latere loopbaan, maar wel nuttig om te zien hoe je van alles nieuws leren kan en toepassen.

  11. avatar
    Samantha Boskamp

    ik had een krantenwijk en later ging ik auto's wassen bij mijn oom die een autobedrijf had, met mijn walkman op. Van mijn verdiende geld kocht ik een brommer. Toen kon ik op de brommer naar school maar helaas had ik vaak pech met dat ding. Later ging ik in de winkel werken, op zaterdag en donderdagavond. In mijn laatste studiejaar ging ik op kamers wonen en ging ik ook 's nachts werken bij de PTT, post sorteren in december, zoveel kerstkaarten gezien toen.

  12. avatar
    Hans van Keulen

    Coca Cola fabriek, typen met kerstmis bij J. van Dijk banket bakkery, ketelbink by Muller & Co

  13. avatar
    Arie van Veen

    Als scholier bracht ik voor de was- en strijkinrichting "De Raaf" overhemden rond met een bakfiets. Tijdens mijn studie heb ik een aantal jaren gewerkt bij de "Amsterdamse Bank" op de postkamer. Iedere dag van 17.00-20.00 uur. Daar heb ik besloten harder te studeren, want werken op een bank vond ik verschrikkelijk: ver voor vijven stond er al een lange rij voor de prikklok om lekker op tijd naar huis te gaan. Allemaal totaal niet gemotiveerde mensen!

  14. avatar
    Gea Van der Spek-Engelhart

    Vanaf mijn twaalfde paste ik regelmatig op drie buurkinderen. Meestal op zaterdagavond, verdiende f2,50. Een kapitaal! Mijn dienst begon rond half zeven. Spelletjes doen met de kids, daarna begon het naar bed brengen. Ik veranderde dan in een hinnikend paard. Een voor een op mijn rug de trap op naar de slaapkamers, een groot feest! Beneden aan mijn huiswerk, soms knikkebollend. Tot de ouders tussen twaalf en een thuiskwamen. 'Pret' met kinders heb ik veertig jaar volgehouden, met veel plezier voor de klas!

  15. avatar
    Tonny Ton Hoedeman

    Waar begin je met zoiets? Mijn eerste baantje was de ochtend krant bezorgen voor 4-5 jaar, iets later ook nog een middag wijkje gedaan, ook had ik een brood wijkje op zaterdag. Heren/kinder kleding verkocht, afwasser in een restaurant. Bijbaantjes in de zomer, supermarkt op een kamping 2 zomers, röntgenfoto’s ontwikkelen in het ziekenhuis, nachtdienst op de netten fabriek en uiteindelijk bij een opticien toen ik op de Christiaan Huygens school mijn opleiding optiek deed. Ben indertijd geëmigreerd naar Canada, ben nu nog opticien met een eigen winkel voor 40 jaar.

  16. avatar
    Ruud Ebbelink

    Ik heb inderdaad heel lang het poedeltje van de overbuurvrouw uitgelaten en zelfs het hondje gekregen toen zij naar een verzorgingshuis ging. Ook deed ik wekelijks de boodschappen voor diverse buren in de straat en dit allemaal vanaf een jaar of 7. Maar het leukste en langste bijbaantje wat ik heb gehad was op de markten in Rotterdam. Iedere dinsdag en woensdag na school en zaterdag heel de dag. Helpen met uit- en inladen en de helpen met de verkoop. Ik heb daar niet alleen vreselijk goed verdiend maar (misschien wel het belangrijkste) ik heb daar leren onderhandelen. Op een gegeven moment hielp ik ook met de inkoop van goederen. Deze onderhandelingen hebben mij later een bepaald voordeel gegeven toen ik voor mezelf begon. Ik heb wat vertegenwoordigers tegenover mij gehad die vol verbazing kortingen gaven die ze eigenlijk niet wilden/konden/mochten geven. Vaak eindigde de onderhandelingen ook met de opmerking: waar heb jij op jouw leeftijd zo leren onderhandelen? Ik antwoordde dan altijd met een brede lach en het korte antwoord: op de markt. Het was een heerlijke tijd.

  17. avatar
    Wim Uijtdewilligen

    Bijbaantjes. Wie heeft ze niet gehad? Mijn eerste was krantenbezorger. Ik was 15. 110 kranten bezorgen en op maandag het geld van de weekabonnees incasseren. 62 cent! Maar ik had 43 mensen waar ik moest aanbellen. Dat kostte op mandag een hoop tijd. En als ze niet thuis waren op dinsdag weer. Ze gaven wel vaak fooitjes. Soms betaalden ze 65 cent, soms 75 en een oude man gaf altijd een gulden. Dus had ik vaak 1,50 fooi per week, bovenop mijn weekloon van 6 gulden en 60 cent! We kregen verder niks extra's, geen fietsengeld of zo. Ik heb het vier jaar gedaan, door weer en wind. Maar toch was het een leuke tijd!

  18. avatar
    Hans van der Meulen

    De melkboer Ik hielp de melkboer, door alle kratten boven te brengen aan de deur, soms kreeg ik een fooitje.

  19. avatar
    Peter Schuwer

    Rond 1972 had ik een aardig maar niet al te gezond bijbaantje. Ik liep tussen auto’s door met de Volkskrant. Een stapeltje van 40 stuks voorhanden die bij de brugwachter werden neergelegd. Automobilisten die van de Duivendrechtse Brug afkwamen en moesten wachten op het stoplicht bij de Gooise Weg konden bij mij een krantje kopen. Van de overgebleven exemplaren moest een hoekje met de datum worden afgescheurd.

  20. avatar
    Frans Silanoe

    In 1954 moest ik, als bijbaantje, licht kapotte sigaren oplappen met lijm in een sigarenfabriek bij ons in het dorp. Na ruim 1 week had ik genoeg van de stank van de sigaren en vertrok om verder ontspannen van mijn schoolvakantie te genieten !

  21. avatar
    Coby Hooiring=schilt

    kartonnagefabriek goudkleurige karton vouwen in rijtjes waar bonbons inpasten

  22. avatar
    Andre Sleeuwits

    Mijn eerste vakantie baantje was ik 15, puntlassen bij Van Buuren, het bedrijf waar mijn vader werkte. 5 weken gewerkt daar om mijn eerste bromfiets te kopen, een Kreidler...

  23. avatar
    Harrie Mayen

    Als kind van de jaren 60 was het inderdaad heel normaal dat je een bijbaantje had. Ik zelf ben ooit begonnen met het opruimen van zwerfvuil bij een horecagelegenheid vlak bij waar ik woonde in Tilburg. Met een zelf gemaakte "prikker"(gemaakt van een kapot badmintonracket) raapte ik papier en zwerfvuil op. De uitbater van de Tiendschuur in Tilburg gaf me dan altijd standaard al het kleingeld dat hij in zijn broekzak had als mijn karwei klaar was. Soms was dat heel weinig maar meestal werd ik ruim beloond. Later heb ik ook nog een enkele keer aan de bar gewerkt maar daar was ik eigenlijk toen nog veel te jong voor. Mijn eerste vakantiebaantje was bij de dienstencentrale. Dat was de wasserij van het ziekenhuis en de verzorgings- en verpleeghuizen in Tilburg. Aan de vieze was kon je al ruiken waar die vandaan kwam. Als de was een penetrante geur van amoniak afgaf dan kwam deze van de Hazelaar (het verpleeghuis van Tilburg. De vieze was uitsorteren was een vies maar soms ook dankbaar werkje. Met name verpleegstersuniformen bevatte nog wel een "vergeten schatten". Een polsteller of een verdwaald muntstuk. Het meest lugubere dat ik ooit heb gevonden was een geamputeerde wijsvinger. Weer later toen ik eenmaal in ploegendienst mocht gaan werken heb ik jarenlang iedere vakantie op het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg gewerkt. Dat was vet goed verdienen! Vreemd ook in tijdens een nachtdienst midden in de nacht aan de warme maaltijd te gaan. Ik werkte op de afdeling Koel/Vers en daar hoorde ook de eieren bij. Zoveel meegemaakt daar. Met als voorbeeld die keer dat de heftruckchauffeur een pallet met eieren liet vallen. Kun je nagaan op één pallet stonden 40 kratten met daarin 20 doosjes met 10 eieren. 8.000 eieren waarvan een aanzienlijk deel kapot was gevallen. Een grotere omelet heb ik nooit gezien. Of die keer dat een magazijnstelling vol met pallets sherry voorover stortte. De arbeidsinspectie moest erbij komen! We mochten 15 minuten opruimen en dan moesten we vervolgens 15 minuten luchten ;-) Maar de klap op de vuurpijl was wel die keer dat de Nike sportschoenen in de actie waren (Albert Heijn deed toen soms ook al in Non-Food). Op de filialen kregen ze dozen met oude werkschoenen aan. Sommige van mijn collegae liepen ook nieuwe Nikies langs de portier! Tja... vroeger was zeker niet alles beter, maar wel een stuk eenvoudiger.

  24. avatar
    Harrie Mayen

    Ik zal een jaar of 10-12 zijn geweest toen ik mijn eerste bijbaantje kreeg. Dat bestond uit het papierprikken op het buitenterrein bij een horecagelegenheid vlakbij waar ik woonde. Met een van een oud badmintonracket gemaakte papierprikker liep ik over het gazon en door de bosjes om het zwerfvuil op te ruimen. De uitbater van de Tiendsschuur in Tilburg, Rob Zwagemakers, gaf me na afloop van het karwei altijd standaard het kleingeld dat hij in zijn broekzak had. Zowel hij als ik wisten niet wat de opbrengst van die dag zou zijn. Maar meestal viel het mee en werd ik rijkelijk beloond. Helaas moest de “tent” sluiten vanwege teveel geluidsoverlast in de wijk. Mijn eerste echte vakantiebaantje bracht ik door bij de dienstencentrale in Tilburg. Dat was de wasserij van de ziekenhuizen en de verzorgings- en verpleeghuizen in Tilburg. Wat een smerig werk was dat en bovendien ook nog eens gevaarlijk met al die persen en mangels die onvoldoende afgeschermd waren. Ik werkte op de afdeling vieze was. Het werk bestond uit het leeg schudden van de waszakken en het uitsorteren van de was. Aan de lucht kon je al opmaken waar de was vandaan kwam. Als die naar ammoniak stonk dan was die steevast afkomstig van de Hazelaar (het verpleeghuis). Incos waren er nog niet in die tijd ;-). Onze favoriete was om uit te sorteren bestond uit de verpleegsteruniformen. Daar kon je nog wel eens een polsteller of een verdwaald muntstuk in aan treffen. De meest lugubere vondst die ik ooit heb gedaan was een geamputeerde wijsvinger. Brr…… Ook heb ik ooit bij een Chinees-restaurant op zondag in de spoelkeuken gewerkt. Dat was een smeerboel dat wil je niet weten. De rijst die van tafel terug kwam werd in een emmer verzameld om opnieuw te worden opgebakken en uitgeserveerd. Dat was in die tijd (jaren 70) heel normaal. Natuurlijk werkte je “in het zwart” en moest je ééns in de zoveel tijd “vluchten” omdat de arbeidsinspectie kwam controleren op zwartwerkers. Later toen ik oud genoeg was om in ploegendienst te gaan werken heb ik jarenlang in het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg gewerkt. Daar hoorde je regelmatig ’”breukmeester naar gang….” Dat betekende dan dat er ergens in het DC iets fout was gegaan en opgeruimd moest worden. Zo heb ik ooit een heftruckchaffeur een pallet te kort uit de stelling zien draaien. Op de pallet stonden 40 collie (kratten) met ieders 20 doosjes met 10 eieren daarin. 8.000 werden over de goede man zijn heftruck uitgestort. Gelukkig voor hem had hij een rekje boven zij hoofd. Man dat was de grootste omelet die ooit heb gezien! Of die keer dat een stelling met pallets sherry voorover stortte. Eén gigantisch oceaan van sherry was het gevolg. De arbeidsinspectie moest eraan te pas komen. We mochten 15 minuten opruimen en moesten vervolgens 15 minuten luchten. Het was in dezelfde tijd dat Albert Heijn ook nog wel eens non-food acties had. Ik herinner me dat een keer de Nike sportschoenen in de aanbieding waren. Sommige van mijn collegae liepen na een nachtdienst op nieuwe Nikies langs de portier terwijl de filialen dozen met ouder afgesleten werkschoenen aankregen. Nee ik zeg niet dat alles beter was vroeger maar wat hebben we gelachen en wat was het leven nog heerlijk eenvoudig.

  25. avatar
    Delia Nijenhuis

    Jazeker herinner ik mij mijn eerste bijbaan, en de enige, dolgelukkig ,ik kon gaan werken op zaterdag ochtend aan de lopende band ik n de kaasfabriek van Stam langs het kanaal in Vianen . De schoolvakanties waren helemaal geweldig, de vaste medewerkers op vakantie en dan een club vakantiewerkers aan de "slag"

  26. avatar
    Ab Verrips

    Ik liep vanaf mijn 14e kranten. 's Morgens vroeg de Telegraaf en wat later de andere ochtendkranten erbij. 500 stuks per dag, tussen 04.15 en 07.30 uur, maar 's zomers kon ik in de vakantie daardoor overdag in het zwembad liggen en lekker op vakantie zonder dat ik een extra baantje hoefde te nemen.

  27. avatar

    […] Herinner jij je nog je eerste bijbaan? […]