De laatste zondag van oktober komt eraan. En dat betekent ‘Wintertijd’, dus de klokken moeten weer worden verzet! Maar hoe zat het ook alweer? Moeten de klokken nu vooruit of achteruit? Er zal vast wel een ezelsbruggetje voor zijn.
In de Top 40 heeft nooit een nummer gestaan met de titel ‘Wintertijd’. In 1972 kwamen de Makkers niet verder dan de tipparade. Hun door Pierre Kartner geschreven ‘Wintertijd’ ging overigens over het winterseizoen en niet over de zomer- en wintertijd. Die Makkers hadden wel wat met seizoenen want in de zomer van 1972 stonden ze in de Top 10 met ‘Zomerzon’.
Wintertime
In de Top 40 heeft wel één keer een nummer met de titel ‘Wintertime’ gestaan. Dat was een single van de Nederlandse symfonische rockgroep Kayak. En bij hen ging het ook niet over de overgang van zomertijd naar wintertijd. Dat zou ook getuige van een vooruitziende blik bij de tekstschrijver want het nummer komt uit 1974 en de zomertijd/wintertijd is pas in 1977 ingevoerd. Bij Kayak gaat het wel over het winterseizoen en dan speciaal over een mooie koude strenge winter met kortere dagen en neer dwarrelende sneeuwvlokken. Het nummer kwam op 28 september 1974 binnen in de Top 40, stond er 5 weken in en kwam uiteindelijk tot Nr.30.
‘Wintertime’ is geschreven door de groepsleden Pim Koopman en Cees van Leeuwen, respectievelijk de drummer en de bassist. Pim Koopman is tot aan zijn dood in 2009 werkzaam gebleven in de muziek, maar Cees van Leeuwen heeft een ander parcours gelopen. Hij ging studeren en rondde twee universitaire studies af: in de culturele antropologie en in rechten. Cees werd advocaat, auteur en kortstondig politicus. Van 22 juli 2002 tot 27 mei 2003 was hij namens de LPF-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Na zijn politiek avontuur werd hij juridisch adviseur. Maar de muziek bleef trekken en in 2007 werd hij manager van zangeres Anouk en die zong ooit ‘Lente’, met de zin “Ja, we krijgen weer een uur erbij”.
En nu weet ik het ezelsbruggetje ook weer: in het voorjaar zet je de klok vooruit, en in het najaar achteruit.
Meer blogs:
Reacties 2
Nou geef mij maar 'Summertime'. Kon je maar in winterslaap en dan in april weer ontwaken.
[…] Wintertijd: moet de klok vooruit of achteruit? […]