Ga naar de inhoud

Happertjes: zo vouwde je ze vroeger! 5 nostalgische herinneringen

Update:


Een nostalgische herinnering aan de basisschool: happertjes vouwen. Waarschijnlijk kan je die die papieren vouwwerkjes, waar je de toekomst mee kon voorspellen, of waar je keuzes mee kon maken nog als de dag van gisteren herinneren.  Van het vouwen tot de geheime boodschap: 5 herinneringen aan deze leuke vouwwerkjes. 

1. Het vouwen

Weet je nog: “Hoeveel keer happen? Kies een kleurtje of een cijfer. Je bent…. Gek!” Met een zelf gevouwen happertje had je urenlang plezier. Voordat je er mee kon spelen, moest je hem wel even vouwen. Hoewel je het waarschijnlijk honderd keer gedaan hebt én het helemaal niet moeilijk is, frissen we graag je geheugen even op. Bekijk in de afbeelding hieronder hoe je een happertje vouwt.

 

2. Het vullen

Nadat je hem had gevouwen, ontstonden er aan de binnenkant vier kleppen. Deze vulde je hem met kleuren, nummers, namen of letters. Niets was te gek, alles kon. Van het cijfer 1 tot een hartje, van een oliebol tot een kikker. De meest creatieve creaties kwamen erbij te pas. Je kon acht opties creëren, achter elke klep twee.

3. De boodschap achter de flapjes

Leuk, zo’n oliebol, een hartje of een cijfer 2. Maar waar staat het eigenlijk voor? Dit kon een boodschap, opdracht, vraag of voorspelling zijn. Wat het precies betekende, was te lezen op een apart blaadje. Hier schreef je heel schattig wat het symbool, teken of letter betekende. Zo kon het cijfer 1 staan voor een nieuwe liefde en cijfer 8 voor een extra snoepje.

4. Het versieren

Voornamelijk meiden vonden het fantastisch om hun happertje te versieren. Van het tekenen van mooie symbooltjes met een gouden stift tot vrolijke, kleine stickers. Je wilde immers wel indruk maken met je happertje. Je moeder was hoe dan ook, altijd apetrots. De betekenissen liet je daarom vaak achterwege.

5. Uren speelplezier

Een happertje was goed voor uren speelplezier. Weet jij nog hoe het spelletje er zelf aan toe ging? Nou, zo: je speelde vaak met twee spelers. Speler één houdt het happertje onderaan vast met de wijsvinger en duim van beide handen. Zo druk je twee keer de hoeken tegen elkaar. De helft van de binnenkant is nu zichtbaar, waardoor er twee groepen ontstaan. De houder schakelt tussen de twee keuzegroepen en duwt zijn vingers van binnen naar buiten in de andere richting. Hoe vaak dit moet, hangt af van de gekozen methode. Zodra de houder klaar is met dit schakelen, blijven er vier keuzes over. Nu is het aan speler twee om er eentje uit te kiezen. Dan is het aan speler één om het verborgen bericht te onthullen. Spannend!

Weet jij nog wat voor boodschappen jij bedacht? We horen het graag in de reacties! 

 

Haal je liever met een filmpje wat nostalgische herinneringen op? Bekijk dan deze video. 

https://www.youtube.com/watch?v=Hh6Dup06kfs 

 

Lees ook:

●      Aan deze snoepjes gaf jij als kind je laatste zakgeld uit

●      Lekker he? Die druppel levertraan!

 

Reacties 8

  1. avatar
    Gerard Peet

    "Bekijk in de afbeelding hieronder hoe je een happertje vouwt". Ligt het aan mij dat ik die afbeelding nergens kan vinden? Het woord "happertje" is overigens compleet nieuw voor mij, ik geloof niet dat ik er vroeger een woord voor wist. Weet nog wel dat een tussenstap het vouwen van een papieren bootje was.

  2. avatar
    Fia Bakker

    Nee, volgens mij was er geen woord voor dat ding. Af en toe kwam er gewoon een klasgenootje mee aanzetten.

  3. avatar
    Ellen Peskens van de Wiel

    Hier zie je hoe je een happertje vouwt: https://www.youtube.com/watch?v=Hh6Dup06kfs

  4. avatar
    Irka Potsdammer

    Nooit van gehoord, maar misschien waren die in de jaren '48 tot `56 nog niet uitgevonden? Vind schoolbank überhaupt lastiger in het gebruik dan een paar jaar geleden en dat ligt niet aan mijn hoofd. Zal eens even zoeken naar leeftijd redacteur Ilse.

  5. avatar
    Elly Koolen

    ik heb deze ook gemaakt en ban van 1947 dus wel bekend maar de naam???

  6. avatar
    Elly Schouten

    "Happertje" wel een toepasselijke naam maar ik heb er ook nog nooit van gehoord (ben van 1950). Wel heel vaak zelf gevouwen, samen met bootjes en papieren vliegtuigjes.

  7. avatar
    yvon Baalen

    Ik heb nog nooit gehoord dat het een happertje heette. Is/was volgens mij gewoon naamloos gebleven maar iedereen kende ze wel. Ook ik zie geen afbeelding trouwens.

  8. avatar
    Tijmen Schaap

    Begin jaren 60 heette dit toch echt een happertje, ook in ons dorp, veilig achter kranten geplakt :-)