Ga naar de inhoud

Herinner jij je deze bekende films uit de 20e eeuw nog?

Update:


De filmindustrie heeft in de 20e eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt en er zijn in die eeuw dan ook veel films verschenen die een grote culturele invloed hadden. Op de filmindustrie, maar ook op mensen zelf. Herinner jij je deze belangrijke films nog?  

Citizen Kane (1941)

Deze film verscheen in 1941 en wordt nog steeds door veel filmcritici de beste film aller tijden genoemd. Citizen Kane gaat over het leven en werk van krantenmagnaat Charles Foster Kane, en een journalist die op zoek gaat naar de betekenis van het laatste woord van Kane: rosebud. De film is geschreven en gemaakt door regisseur Orson Welles en was revolutionair in vele opzichten, maar met name om de nieuwe camerahoeken die in de film gebruikt werden.

Psycho (1960)

Deze psychologische horrorfilm van Alfred Hitchcock zorgde destijds voor nogal wat controversie. Het liet beelden van seksualiteit, geweld en duister gedrag zien zoals die nog nooit eerder vertoond waren. Ook heeft deze film een van de allereerste plottwists in cinema. De eerste reacties op de film waren dan ook negatief, maar al snel begonnen mensen het werk te waarderen voor zijn culturele en artistieke waarde. Nog steeds is het Hitchcocks meest bekende werk.

2001: A space odyssey (1968)

Het science-fiction genre werd vanaf de Jaren ’60 steeds populairder. Deze film, van Stanley Kubrik, is een van de bekendste werken in het genre. De film viel op vanwege het gebrek aan dialoog en het gebruik van muziek, maar ook omdat de ruimtevaart op een realistische en nauwkeurige manier verfilmd was, iets dat in die tijd een bijzondere prestatie was.

The Godfather (1972)

Deze crime-film over een maffiafamilie is ook vandaag de dag nog razend populair en heeft een grote invloed gehad op de manier waarop gangsters in films neergezet werden. De film won meerdere Academy Awards en had meerdere Oscarnominaties. 

Jaws (1975)

Als je deze film, geregisseerd door Steven Spielberg, destijds in de bioscoop gezien hebt, dan zal je vast op het puntje van je stoel. Jaws is een van de meest bekende voorbeelden waarin spanning wordt opgebouwd met het gebruik van muziek. Steeds wanneer de moordlustige grote witte haai in de buurt was, hoorde je hetzelfde onheilspellende deuntje. Een die veel mensen vandaag de dag nog kennen en na kunnen doen.  

Grease (1978)

Er zijn maar weinig mensen die deze vrolijke musical nooit gezien hebben. Toen hij in 1978 verscheen, steeg hij meteen naar de eerste plek van best scorende film aller tijden. Niet alleen maakte de kleurrijke jaren ’50 setting en de meezingers de film uniek, maar ook was dit een van de eerste films waar vrije seksualiteit onder jonge mensen in werd getoond. 

The Shining (1980)

Nog zo’n film die een enorme invloed heeft gehad op het horrorgenre. De verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King volgt Jack Torrence en zijn gezin, die in de winter op het gesloten Overlook Hotel passen. Jack, schrijver en alcoholist, heeft paranormale gaven waardoor hij de weerzinwekkende geschiedenis van het hotel voor zich ziet. En hij draait langzaam door…

Breakfast Club (1985)

Deze film legde de basis voor het genre tienerfilms zoals we er nu nog veel van kennen. In de film zitten de stereotypes van de middelbare school: de nerd, de gothic, de sporter, de rebel… Wanneer ze samen moeten nablijven komen ze hun eigen angsten onder ogen en leren ze dat ze helemaal niet zo verschillend zijn. 

Schindler’s List (1993)

Deze film over de Tweede Wereldoorlog is ook vandaag de dag nog erg populair. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler, een Duitser die meer dan duizend Pools-Joodse vluchtelingen hielp weg te komen van de Holocaust. Bijzonder aan deze film is dat hij gefilmd is in een documentaire-stijl.

Titanic (1997)

En natuurlijk kunnen we Titanic niet vergeten. Wie heeft deze film destijds of later niet gezien? Van de muziek tot de acteurs tot aan het tragische verhaal: nog steeds is Titanic razend bekend en succesvol. Titanic was meer dan tien jaar de best scorende film aller tijden, en werd pas in 2010 van de troon gestoten door Avatar. 

Tegenwoordig bekijk je alle films snel en makkelijk via een abonnement op streamingsdiensten, maar vroeger was dat wel anders. Grappig!

Welke herinneringen heb jij aan deze (of andere) films uit de 20e eeuw?

Reacties 30

  1. avatar
    Dick Kranen

    De genoemde films zijn voor mij erg recent. Mijn film belevenissen begonnen vooral in 1959/1960 tijdens mijn militaire diensttijd. Voor een prikje - als ik me goed herinner - 25 of 50 cent kon je 's avonds naar de filmzaal. Titels kan ik me niet meer herinneren uit die tijd. Later in de jaren 1960 zat ik regelmatig in de 'nekloge' in een Utrechtse bioscoop. (prijzen f. 1,75)

  2. avatar
    Eddy Coussement

    Een van de eerste films die ik in de cinema zag, was Jungle Book, ongeveer rond 1970 dacht ik. Ik vind het nog altijd een toffe film.

  3. avatar
    Jolanda Andersen

    The Dearhunter. Prachtige film.

  4. avatar
    Fia Bakker

    De ballade van Narayama. Een indrukwekkende film vond ik het destijds.

  5. avatar
    mariel lavrijsen

    The Sound of Music vond ik zo leuk en mooi, dat ik in 2001 een speciale sound of Music trip in Salzburg gemaakt heb. (deze trip werd ook echt georganiseerd daar). Sissie de jonge keizerin, jeugdfilms "De bende van hiernaast", en veel plekken waar "De Zevensprong" werd opgenomen, heb ik later zelf opgezocht, waarbij ik bij toeval die dag nog enkele mensen tegenkwam, die met die film te maken hadden gehad. The goonies vind ik nog steeds heel leuk en gave fantasie, "Martijn en de Magier", daar zat zoveel in aan humor, het maken van een film, problemen, magie enz.Dirthy Dancing is eigenlijk helemaal niet dirthy, maar mooi.

  6. avatar
    Marianne Zeeman

    Wat dacht je van de West Side Story. Het was mijn eerste echte film in de bioscoop. Een paar jaar geleden zag ik hem weer. Hij blijft prachtig. En de liederen zitten nog in mijn geheugen.

  7. avatar
    Rien Kessel

    Ook de geweldige spektakelfilm Ben Hur staat in mijn geheugen gegrift. Ik heb nog steeds de DVD in mijn bezit waardoor ik deze film nog af en toe kan zien. Vooral de "Chariot Race" in deze film is een ongelooflijk spectaculaire scène. En dat zonder computeranimaties zoals tegenwoordig! Echt een aanrader, deze film uit 1959!

  8. avatar
    Mieke van Niekerk

    the Shining. Een huiveringwekkend goede rol van Jack Nicholson, zeg. Voortreffelijk weergegeven hoe iemand langzaam stapelgek en moordlustig wordt. Die kop door de kapotte deur met de stem "Here's Johnny! vind ik een topscène. Echt griezelig!

  9. avatar
    louis (ton) le poole

    ben hur maakte diepe indruk. el cid met dezelfde acteur. la belle américaine ging wekenlang in haarlem. zie nu franse films zonder ondertitel met o.a. bourvil

  10. avatar
    Dirk Kuipers

    Ik zat in Grootebroek in de zesde klas bij meester zwiers die veel te vroeg is overleden ik herinner een meisje Heenie en Rina Kuin van de jongens ene berend wie kent deze mensen ik zat toen in het Weeshuis Zesstedenweg 159 bij Diecteur Joop Praamsma en zijn vrouw Tineke Kool en later hun zoon Eric wie weet meer?

  11. avatar
    René Tol

    Wat dachten we van de film JESUS CHRIST SUPERSTAR uit 1973 met Ted Neeley in de hoofdrol. Deze man treedt zelfs nu op hoge leeftijd nog steeds op in de USA in deze musical die daar nog steeds immens populair is! Deze film zou eigenlijk weer eens op TV moeten b.v. bij omroep MAX. En wat te denken van d film LAWRENCE OF ARABIA de winnaar van 7 oscars uit 1962! En dan ik zou zeggen bij uiteraard: DANCES WITH WOLVES uit begin jaren 1990 met de onvergetelijke Kevin Costner in de hoofdrol. Deze films hebben grote indruk op mij gemaakt en nog steeds vind ik deze eigenlijk de meest indrukwekkende die ik in mijn jonge jaren heb gezien.

  12. avatar
    René Tol

    Ik vergeet helemaal nog de WEST SIDE STYORY die ik begin jaren zestig met een paar klasgenoten van de middelbare school in Amsterdam heb gezien in de DU MIDI aan de Apollolaan. Rijen dik voor de bioscoop om een kaartje te bemachtigen, want de revolutie van de jeugd tegen de gevestigde orde der ouders was begonnen!! Toen zijn ook de echte amerikaanse spijkerbroeken in zwang geraakt, wilde iedereen er eentje kopen. De omwenteling in muziek en klederdracht naar yankeevoorbeeld was geboren! Ik herinner mij dat veel ouders er niet zo blij mee waren dat de jeugd een eigen koers wilde gaan varen en een beetje in opstand kwam tegen het ouderlijk gezag.

  13. avatar
    Wilma Lap

    Dit dacht ik ook meteen als eerste aan toen ik dit las: West Side Story! Hartverscheurende film, die me helemaal uit het lood kreeg.

  14. avatar
    Annemieke Wensveen

    Topgun met Tom cruise [1986]. Ik had toen [net 17] net verkering met mijn ex-man. We hebben weinig van de film gezien :-)

  15. avatar
    René Roose

    Wat te denken van: Once upon a time in the west. 2001 a Space Odyssey is nog altijd één van mijn favoriete films. Vooral de computer HAL 9000 "Hello Dave".

  16. avatar
    Ineke Martijn

    Sound of music niet te vergeten.

  17. avatar
    Marinus Beers

    Behalve Titanic heb ik ze allemaal gezien, met nog heel veel andere.

  18. avatar
    Hans Beukers

    De kanonnen van Navarone en The Deer Hunter en nog veel meer.

  19. avatar
    willy de Bruin-Bakker

    En de West side story. De eerste film die ik in de bioscoop gezien heb. In Tuschinski in Amsterdam. Gingen we van school heen.

  20. avatar
    Ria Scheltens

    Daar ben ik ook met school geweest.

  21. avatar
    Ria Scheltens

    Hier ben ik ook met school geweest. Ria Scheltens-Gräfe

  22. avatar
    Ria Van de Velden

    De Sissi films, West side story, Titanic, Ben Hur, One flew over the cockoo's nest. Meesterlijk met Jack Nicholson..

  23. avatar
    Manolito Hopman

    Het meest bijgebleven zijn mijn allereerste biscoopfilm "The Blues Brothers" in 1980 en in 1982 als 11 jarige het zien van "Star Wars - A New Hope" op een verjaardagsfeestje van een klasgenootje. Opgroeien in de jaren 80 was natuurlijk helemaal tof met films als "Indiana Jones", "Back to the Future", "Rambo", "Terminator", "Tron", "Commando", "Willow", "The Neverending Story", "Lethal Weapon", "Alien", "Predator", "Kickbokser", "Splash", "Romancing the Stone", "Rain Man" , "E.T.", "Gremlins"... zal ik nog even doorgaan?

  24. avatar
    Marianne Pietersen

    Op de middelbare school zag ik niet vaak een film. Had er geen geld voor. De allereerste film die ik ooit zag was w.s. Bambi. Was toen denk ik 5 of 6. Eerste Nederlandse film die ik me herinner was Haanstra's "fanfare". Twee jaar later was ik vooral bewonderaar van de Ingmar Begman films: "De Maagdenbron", "Het zevende Zegel", enz. Toen Monica Vitti in Antonioni fims zoals "Deserto Rosso". Later film gestudeerd in NY, Citizen Kane en "Rear Window" werden als zeer goed genoemd. De film die op mij het meeste indruk maakte was tijdens het 1975 NY Film Festival: Dersu Uzala van Akira Kurosawa.

  25. avatar
    Jan Geuko Tiggelar

    Zuster Luc, en een film die ging over de pianisten Chopin en Franz Lizt, titel vergeten, en niet te vergeten Het geslacht Björndaler. Ook de film Toccata waar de organist Feike Asma in acteert van Herman vd Horst

  26. avatar
    Job Anneveldt

    Oudere films: Warschau Concerto, Sunny boy, Alraune, Rapsody in blue, Roy Rogers, Bathing beauty en Harry James. The third man had je ook nog.

  27. avatar
    Rita van der Kloet

    Dr. Shivago. Wat was ik onder de indruk van Omar Sharif. Pas geleden heb ik de film nog eens bekeken. Wat een kitsch, met namaaksneeuw en kunsttranen. Gewoon hilarisch!

  28. avatar
    Conny van Eerden

    West side story

  29. avatar
    Jan Willem Huisman

    En ook nog „Fanfare“ en andere meesterstukken va nederlandse regiseurs. Het eerste begin was moeilijk.

  30. avatar
    henk moelker

    Ik mis de italiaanse klassiekers in het rijtje...