Ga naar de inhoud

Olympische Spelen, zo ging dat vroeger

Update:


De 24e Olympische Winterspelen beginnen op 4 februari 2022. De eerste Spelen werden in 776 gehouden, met slechts één sport: alleen hardlopen stond op het programma. Tegenwoordig is dat wel anders, er zijn nu wel 33 sporten. Door de jaren heen is er een hoop verandert. Dit is het verschil van vroeger en nu!

Meedoen is belangrijker dan winnen

Het ontstaan van de Olympische Spelen begint in de Griekse stad Olympia, in 776 voor Christus. Er werden verschillende spelletjes gespeelt, met als doel het vereren van de god Zeus. In 313 na Christus vond de keizer die toen aan de macht was, de Olympische Spelen een heidens volksvermaak en schafte de Spelen tijdens zijn regeringsperiode af. Ruim 1.500 jaar later was het de edelman Pierre de Coubertin die de spelen in de 19e eeuw weer opnieuw organiseerde. De gedachte van de Spelen maakte hij duidelijk met de woorden: “Het belangrijkste is niet het winnen, maar het meedoen.”  Tegenwoordig is het een enorme eer als je mee mag doen. Je behoort immers tot de top van je eigen land. Maar of meedoen nog steeds belangrijker is dan winnen? Daar zijn de meningen over verdeeld. 

Van 1 naar 33 sporten

Door de jaren heen zijn er een hoop sporten bijgekomen. Zoals we al eerder schreven, de eerste Spelen werden in 776 gehouden met slechts 1 sport: hardlopen. Pas na 724 voor Christus werden er meerdere sporten beoefend, namelijk hardlopen, speerwerpen, discuswerpen, wagenrennen, boksen en worstelen. Naarmate de tijd verstrijkt komen hier steeds meer sporten bij. Denk aan boksen, worstelen, verspringen, speerwerpen, paardenrennen en discuswerpen. Tijdens de laatste Olympische Spelen, de OS2020 in Tokyo, werden er 33 verschillende sporten beoefend met 50 verschillende disciplines.

De Spelen waren alleen voor mannen

De Spelen waren vroeger alleen voor mannen. Tegenwoordig mag iedereen gelukkig meedoen. Mannen en vrouwen spelen wel afzonderlijk, dus niet tegen elkaar. Gehandicapte mensen hebben zelfs hun eigen Spelen. Deze worden de Paralympics genoemd. Fijn, want zo is alles wel zo eerlijk!

Van naakt aan de startlijn verschijnen tot kledij in de kleur van je land 

Tijdens de eerste Spelen verschenen de sporters – toen alleen maar mannen – naakt aan de startlijn. Om deze reden mochten getrouwde vrouwen niet in het publiek zitten. Omdat je destijds vaak al trouwde op je 14e, was het publiek bijna alleen maar mannelijk. Nu is iedereen welkom om de Olympische Spelen te bekijken. De enige eis is dat je je toegangsbewijs daadwerkelijk betaald. Gelukkig hoef je ook niet meer naakt te verschijnen, maar draag je kleding in de kleur van je land. Zo ben je herkenbaar.

Plaats

Terwijl de Spelen vroeger eerst alleen in Olympia werden gehouden, worden momenteel de Olympische Spelen jaarlijks in een andere stad georganiseerd. Het Internationaal Olympisch Comité kiest deze stad uit en is verantwoordelijk voor het olympische programma.

Uitreiking van de prijzen

Vroeger ontvingen alleen de winnaars een prijs. Beloningen voor de tweede en derde prijs bestonden toen nog niet. Je won toen een eenvoudige kroon die gemaakt was van de takken van een olijfboom. Tegenwoordig krijgt de derde plaats een bronzen medaille, de tweede plek een zilveren en de eerste plaats een gouden medaille. 

Het ontstaan van het logo 

Toen in 1894 de Spelen voor het eerst weer georganiseerd werden, deden er landen mee uit alle 5 continenten van onze aarde. Pierre de Coubertin koos daarom voor een logo met 5 ringen, waarvan elke ring voor een continent stond. Blauw staat voor Europa, zwart voor Afrika, geel voor Azië, groen voor Oceanië en rood voor Amerika. 

Wat vind jij van de wijzigingen en wist jij al waar het logo voor stond? We horen het graag in de reacties!


Lees ook:

categorieën: Van toen

Reacties 5

  1. avatar
    Jan Mostert

    Voor degene die dit artikel heeft geschreven een tip: lees het zelf eens door. Storende fouten als “jaarlijks”, terwijl het eens in de vier jaar wordt georganiseerd, twee keer dezelfde sporten noemen die toegevoegd worden en spelfout. Misschien terug in de schoolbanken?

  2. avatar
    f. bakker

    Laten we het over de Olympische Spelen van vandaag de dag maar niet hebben. Sporters die afreizen naar een fascistoïde land en alle verschrikkingen(die bekend zijn) gewoon negeren met allerlei smoezen! Hoe kan het! Zit je daar, met je nepgouden plakje. En de 'eer'...

  3. avatar
    jos van Koppen

    behalve de storende 'fouten' het volgende. Het 'gumnasion' was de sportschool. Gumnos betekent naakt. De Griekse y heb ik vervangen door de upsilon. Ik denk dat de Coubertin wel van adel was, maar om dan het woord edelman te gebruiken ???

  4. avatar
    Bertus terHaar

    Geldverslindende bijeenkomsten, bah achterlijk.

  5. avatar
    Bertus terHaar

    Afschaffen deze waanzin