Ga naar de inhoud

Heb jij een typemachine diploma?

typemachine


Tegenwoordig hebben we computers, laptops, tablets en smartphones, maar vroeger was het typen op een typemachine al een uitdaging. Als je een foutje maakte was dit moeizaam te herstellen en er kwam ook een boel lawaai van het apparaat af. Weet jij dat nog? Zie hieronder een mooi filmpje van hoe kinderen vroeger massaal examen ‘Typen’ deden.

Heb jij een typemachine diploma? Wat weet je daar nog van?

categorieën: Van toen

Reacties 29

  1. avatar
    Bennie vonk

    Ja gehaald op de mavo

  2. avatar
    Liesbeth van Emmerik-Rijken

    Ik heb het op The Business college behaald met typen en Pitmans Shorthand, in Bendigo Victoria Australie, want ik verliet Nederland op 14 jarige leeftijd in 1955 met mijn ouders en heb twee jaren Mulo behaald op De Maria school in Tasmanstraat, Den Haag. Elisabeth (Liesbeth) van emmerik - Rijken

  3. avatar
    Ineke Hartman

    Ik heb mijn type diploma gehaald in 1967! Toen was ik 15 jaar! Examen gedaan op een zwarte ijzeren mechanische type machine. Toetsen moesten heel zwaar ingedrukt worden! In Den Haag examen gedaan! Je verleert het nooit. Type nog steeds 10 vingers blind. Groetjes! Ineke

  4. avatar
    Adelbert Dobbe

    Dat herinner ik me nog heel goed, gehaald in 1975 op de mavo, geleerd van de heer Van der Wal. Nog altijd heb ik daar geen seconde spijt van gehad: je verleert het nooit en je hebt er de rest van je leven plezier van!

  5. avatar
    Harma Broekema

    Typediploma gehaald in 1976. Kwam goed van pas al die jaren bij de ABN Bank! Nu als medisch secretaresse nog steeds plezier van alhoewel het op het toetsenbord een stuk makkelijker typt!

  6. avatar
    Pim Heeremans

    Jazeker. Diploma gehaald op de L.E.A.O. met 160 aanslagen per minuut op een Olympia typemachine.

  7. avatar
    Jose Faber

    Typdiploma gehaald in 1976 op de l.e.a.o. Directiesecretaresse ermee geworden. 300 apm

  8. avatar
    Debby de Lima

    Scheidegger 10-vinger-blindsysteem. Zo heette dat in 1972. Ik zat in VWO 2 van Chr. Scholengemeenschap Oude Hoven Gorinchem. Het was een Jeugdcursus, zo staat het op mijn rapport. Heb ik allemaal nog. En getuigschrift en diploma natuurlijk. Was supertrots omdat ik ook nog eens heel de snelste was in mijn groep op het examen nb, 253 aanslagen per minuut op een echte typemachine met die gekleurde dopjes. Heel leuk! Heb zojuist weer een snelheidstest gedaan. Gewoon leuk om te weten. Gaat ie: 473 apm foutloos. Waar hebben we het over :-)

  9. avatar
    John Lemkes

    96 regels per uur op examen Dordtsche Handel School 29-1-1965 op een gietijzeren schrijfmachine

  10. avatar
    Yvonne Hageman

    Cursus typen (blind 10 vingers) gedaan bij Schoevers en diploma behaald in 1975. Ook op de LEAO kregen we typeles op de grote ijzeren machines en daarna de 1e elektrische. Ik heb daar tot op de dag van vandaag nog steeds profijt van.

  11. avatar
    Annemieke Wensveen

    Ik heb mijn machine schrijf /typdiploma nog steeds. Nadat ik in 1987 geslaagd ben, kreeg ik van mijn ouders een typmachine [van Brother?] in een zwarte koffer. Tikte zo zwaar, waardoor mijn pink [omdat ik met 10 vingers tikte] altijd vast zitten. Hoera voor het toestenbord.

  12. avatar
    René Tol

    Begin jaren 60 via school naar Schoevers aan de van Baerlestraat. Daar klassikaal op een Adler typemachine met toetsen zonder letters en cijfers. Op de maat met een lerares voor de klas die met een stok aangaf welke toets je moest indrukken. Zo begon het allemaal. Na veler middagen trainen bij Schoevers het "examen." Minimaal 140 aanslagen per minuut en GEEN fouten graag. Uiteindelijk direct geslaagd. Maar.... in de praktijk thuis lekker met twee vingers verder. Leuke tijd geweest. Bij een sollicitatiegesprek eind jaren zestig werd wel gevraagd of ik een typediploma had, want dat was onontbeerlijk voor de "snelle" communicatie. Kun je je dat nu nog voorstellen? Ik denk dat deze "opleiding" niet meer bestaat. Want zelfs de kleinste kids spelen met hun tablet of telefoon alsof het niets is.

  13. avatar
    Marinus Beers

    Heb het diploma behaald toen ik op de middelbare school zat, in 1970. Het was het Scheidegger 10 vinger blind systeem, en na afloop van de cursus kon je de schrijfmachine kopen als ik me niet vergis. Mijn vader (die nooit met computers heeft leren omgaan) heeft hem nog tot aan zijn dood in 2015 gebruikt.

  14. avatar
    Roderick Wahr

    In 1958 kwamen mijn ouders, bij de grote evacuatie, uit Indonesië naar Nederland. Ik zat hier inmiddels al 4 jaar op school, het laatst de Snellius Ulo in Hilverum. Toen mijn vader na 6 maanden in Nigeria werd aangesteld als directeur W-Afrika voor een scheepvaartmaatschappij, moest ik 6 maanden voordien ijlings een typecursus volgen, want het was de bedoeling dat ik als 17-jarige mijn vader in Nigeria zou moeten helpen met het typen van zijn reisverslagen. Ik had nog niet eerder op een typemachine gewerkt. Ik weet nog heel goed hoe ik ineens in een klaslokaal terechtkwam bij Schoevers, in Amsterdam. Ik zat net als al de andere cursisten achter een grote typemachine, waarvan alle toetsen waren afgeplakt. De letters moest je van een groot bord vooraan in het lokaal aflezen. Je vingers zaten op je geblindeerde toetsenbord op de letters a,s,d,f en j,k,l,;. En op de tast moest je de letters vinden via het op de muur van het bord vooraan in de klas zien te vinden. En je moest de toetsen stuk voor stuk aanslaan. Nou, dat aanslaan was wel heel diep en moest met kracht gebeuren om de letter op papier te tikken! Dat ging van Tik... Tik... Tik... Tik..... En na vele oefeningen en na 3 maanden klonk het dan van Rikketikketikketik.. tikketikketikketik. En kon ik dan de vereiste snelheid voor het examen halen. Ik deed het zelfs beter en haalde meer dan 200 aanslagen per minuut. Toen ik in Nigeria voor mijn vader dagelijks zijn rapporten moest uittikken van zijn zakenreizen ging het alleen maar sneller. Ik heb daar later, toen ik met programmeren begon, in 1969, alleen maar veel profijt van getrokken!!!

  15. avatar
    Pieter Stegeman

    yep, vanwege mijn slechte (linkse) handschrift dachten mijn ouders dat het goed zou zijn om 10 vinger-blind te leren typen, dus een cursus van Scheidegger gevolgd. het typen gaat nog steeds maar niet met dezelfde snelheid als destijds (geloof 180 aanslagen per minuut op het examen). maar het hielp ook om brieven op te stellen etc. Nog steeds plezier van... :)

  16. avatar
    Peter van Nus

    Mijn typediploma gehaald in 1968 bij het Instituut Magnolia in Ede. Later als fotozetter in een drukkerij wel veel gemak van gehad.

  17. avatar
    erik grootenhuis

    Een van de eerste elektrische typemachinecursussen van Scheidegger met gekleurde doppen op elke letter van het toetsenbord. Later kreeg ik een eigen typemachine cadeau van het merk Smith Corona. Ik heb er nog dagelijks profijt van! Zal rond 1980 geweest zijn.

  18. avatar
    Jan de Bloois

    Ik heb blind typen geleerd toen ik op de MULO zat, in 1968 of 1969. 'Rheinmetal' typemachines, waar een papiertje tussen de kap was geklemd om het toetsenbord af te dekken. ff jff kaf klf fjj jff ..... Het betere stampwerk! Ik heb er nog dagelijks profijt van, ik maak nu eBooks in de tekstverwerker 'Pages', en deze heb ik gepubliceerd in de iBook Store van Apple. Van de dingen die ik op de MULO geleerd heb, is dit denk ik toch wel de 'skil' waar ik het meeste profijt van heb!

  19. avatar
    nellie ellenbroek-visser

    Wilde hogerop en dus moest er een typediploma komen. Tien vingersysteem en bepaald aantal aanslagen per minuut Na het behalen hiervan solliciteren op kantoor. Weinig gebruikt. Nellie Ellenbroek

  20. avatar
    Henk van der Giessen

    Volgens mij stond er op het diploma 'Diploma Schrijfmachine'. Je moest toch wel 150 aanslagen per minuut kunnen halen. Op mijn 14e levensjaar had ik het diploma. Daarna duurde het te lang voordat de machine weer gebruikt werd. Mijn vaardigheid met 10 vingers 'blind' typen is al snel verloren gegaan. Het is nog steeds alleen maar gebruik maken van de wijsvingers op de laptop.

  21. avatar
    dick fransen

    Zelf aangeleerd in de 60-er jaren op mijn werkplek bij de belastingdienst Rotterdam

  22. avatar
    Riet van Ingen

    Heb de ULO in 1968 vroegtijdig verlaten dus ook de blinde typeklassen. Heb een jaar later toch maar weer een typeklas gedaan en diploma gehaald. Had zonder dat nooit de baan gekregen hier in Amerika waar ik nu met een heel goed pensioen ervan al sinds 2007 op mijn kleine boerderij zit te genieten van gezegd pensioen.

  23. avatar
    Aalt van Asselt

    Op de MULO (of ULO) in 1965 . Je moest daar speciaal voor terugkomen op je vrije woensdagmiddag. 2 uur lang rammen op dat ding. Ik kreeg daar wel mijn eerste verkering...

  24. avatar
    ger hendriks

    Diploma gehaald in ca. 1958. Met een hele zaal vol dames als enige man geslaagd. Daarvoor moest ik op het "toneel" komen, aangezien ik ook het hoogste aantal aanslagen per minuut had (300). Door bezit van dit diploma in militaire dienst bij de telex-dienst ingedeeld. Collega's vroegen hun taak over te nemen bij het maken van code berichten (asdfg hjklm nhtgm en dat soms pagina's vol!) Later ook nog veel administratief werk op de computer gedaan. Ook bij piano- en orgelspelen was mijn vingervlugheid een handig hulpmiddel. Thans, op 80 jarig leeftijd type ik nog maar met één vinger, door reuma.

  25. avatar
    Agnes Benning

    Ik heb het geleerd via de Shell. 200 aanslagen per minuut! Diploma gehaald! Altijd 10 vingers blind kunnen typen! Dat gaat ook veel sneller! Heb er altijd profijt van gehad!

  26. avatar
    Helena Toren

    Ja, ik heb een type diploma, blind typen met 10 vingers. Op ULO school geleerd na de lessen. Ik gebruik nu alleen 3 vingers als ik achter mijn computer zit. Gewoon luiheid, denk ik. Ook haalde ik mijn Steno diploma in mijn vrije tijd, ik denk niet dat dat op school werd gegeven.

  27. avatar
    Wil(ly) Jorissen-Plugge

    Elke donderdagmiddag ging ik met een schoolvriendin van de MULO Busken Huetstraat Den Haag naar typeles in de Copernicusstraat. Eerst kregen we een kaart achter de schrijfmachine waar de letters op stonden, later moesten we blind typen. We hadden een docente, die met een stok de maat aangaf. Ik hoor haar nog steeds zeggen: a s d f -. , l k j

  28. avatar
    jacqueline vendeloo - mostert

    Op de Prins Bernhard L.E.A.O.in Vlaardingen van Mevr. Lobo typemachine les gehad, blind toetsen met een schoenendoos over de toeten om blind te leren typen. En wanneer je dit goed afging mocht je de schoenendoos verwijderen en teksten over gaan typen. Daarna een soort examen, tekst typen binnen een bepaalde tijd. Geslaagd voor mijn diploma: Ja.

  29. avatar
    Hans van Wijk

    Ja gehaald begin jaren zestig