Prinses Juliana werd geboren op 30 April 1909. Decennia lang was het op 30 April Koninginnedag omdat koningin Beatrix de datum van haar moeders verjaardag overnam. Ik kan er nog steeds niet aan wennen dat 30 april nu een ‘gewone’ dag is.
Ik heb een zwak voor haar. Je kon haar altijd goed ‘lezen’ . Ze was een emotionele verlegen vrouw en af en toe reageerde ze wat ontremd. Ze was idealistisch en spiritueel. Ze wilde zo graag een ‘normaal’ leven leiden maar dat ging nu eenmaal niet.
Mijn persoonlijke herinnering aan haar
Ik heb haar een keer in mijn leven in een glimp voorbij zien komen. Als kleutertjes stonden wij met vlaggetjes te zwaaien langs de Oldenzaalsestraat in ons dorp, toen koningin Juliana voorbij zoefde in een prachtige auto. Ik kan me herinneren dat ik teleurgesteld was dat ze zo snel weer ‘weg’ was. En jij? Welke herinneringen heb jij aan onze oude koningin?
Opgroeien als enig kind
Ze groeide op als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Ze ging niet naar school maar kreeg privé-onderwijs samen met enkele vriendinnetjes van ‘goeden huize’. Later bleek dat prinses Juliana nog een half broer had t.w. Pim Lier.
Zo geïsoleerd opgroeien met een dominante moeder die al zo jong koningin was en een vader die zijn draai maar moeilijk kon vinden in het leven zal vast niet gemakkelijk zijn geweest. Juliana hield van de natuur en van toneelspelen.
De zoektocht naar een geschikte huwelijkspartner
Toen prinses Juliana in de twintig was werd er naarstig gezocht naar een geschikte man. Dat had wel wat voeten in de aarde. Bernard van Lippe Biesterfeld bleek een geschikte kandidaat en ze was tot over haar oren verliefd op hem.
“Niets was wat het leek” zei koningin Beatrix na zijn dood over haar vader. Er is veel geschreven over prins Bernhard en over hun huwelijk en de crisissen, de Greet Hofmans, de Lockheed affaire en het feit dat prins Bernhard geen fan was van huwelijkse trouw. Het heeft ongetwijfeld een enorme impact gehad op het leven van Juliana.
Uiterlijk veranderde prinses Juliana enorm. toen ze Bernard leerde kennen en daar speelde hij zeker een grote rol in.
Juliana en kinderen
Tijdens de oorlog verbleef het gezin in Canada
Prinses Juliana verbleef jarenlang in Canada met haar twee dochters. Prinses Margriet werd daar geboren. Prins Bernard kwam af en toe op bezoek. Misschien is dit voor haar, ondanks het feit dat het oorlog was, wel een gelukkige periode geweest. Ze kon een redelijk ‘normaal’ leven leiden.
Het gezin is compleet
Wat een verdriet dat prinses Marijke, later Christina zo slechtziend was.
De inauguratie op 6 september 1948
De huwelijken van haar kinderen
Ik pik het huwelijk van Prinses Irene er even uit omdat dit een huwelijk was waarbij koningin Juliana en prins Bernhard niet aanwezig waren. Dit had o.a. te maken met het feit dat prinses Irene toetrad tot de katholieke kerk. Dat zal ongetwijfeld een moeilijke beslissing zijn geweest.
Koninginnedag en het jaarlijkse defilé
Hilarisch is de sketch van Wim Sonneveld als Stalmeester van de koningin over het defilé.
‘Het gewone volk wil het vertoon van de kroon, de franje van Oranje, de eis van het paleis want dat bewijst 30 april. Mijn taak is de krentemikke anpakke en daarna de krentemikke achter de rodondendrons sodemieteren’
Was jij erbij? Liep je alleen langs of mocht je ook een abonnement cadeau aanbieden?
Ik keek toch elk jaar weer even mee. Vooral om de ‘kleintjes’ te zien die zich natuurlijk ook gingen vervelen na verloop van tijd en kattenkwaad uithaalden. Dat vond ik de leukste momenten.
De ondertekening van de akte van abdicatie op 30 april 1980
‘Zojuist… stilte (hevig tumult en rookbommen op de achtergrond), zojuist heb ik afstand gedaan van de regering. Ik stel u hierbij Beatrix voor, uw nieuwe koningin. Wij gaan allen samen de toekomst tegemoet met alle moeilijkheden en mogelijkheden’.
Er was veel onrust op die dag in Amsterdam. Koningin Beatrix stond een grote klus te wachten.
Opnieuw prinses
Nog lange tijd ging het goed met haar. Ze verscheen bij concerten en optredens, o.a. van haar eigen dochter Christina, en bij openingen van tentoonstellingen en huwelijken van haar kleinkinderen. Op latere leeftijd werd zij dement. Ze werd goed verzorgd op Paleis Soestdijk. Helaas voor haar heeft haar man haar niet meer opgezocht nadat zij geestelijk achteruit ging.
Prinses Juliana stierf op 20 maart 2004 na een bewogen leven. Ze werd bijgezet in de Nieuwe kerk in Delft.
Door: SchoolBANK-redacteur Helga Walter
Reacties 3
Juliana. De koningin uit mijn jeugd. Ik had altijd wel medelijden met haar. Ze leek me wel een aardige vrouw. Die er ook maar het beste van moest zien te maken, net als wij allemaal.
Nog altijd hang ik ook op 30 april de vlag uit, omdat voor mij Koninginnedag vertrouwder voelt, dan Koningsdag. Daarnaast is gelukkig ook Koningsdag nog steeds een hele gezellige dag.
Ja, ik was vroeger op 30 april altijd jaloers op een nicht van me, zij was ook jarig en hoefde lekker niet naar school, die was dicht. Mijn vader overleed op 30 april 1997, de datum is voor wat dat betreft nu gelukkig losgekoppeld van Koninginnedag. Het was goed weer toen, op die rotdag voor ons. Sindsdien MOEST het gewoon mooi weer zijn op Koning(inne)(s)dag. Gelukkig is het weer meestal goed.....nou ja.....als het maar droog is, dat is het allerbelangrijkste. Ik liep een keer op een vrijmarkt waar steeds buien vielen. Weer dat hele spul afdekken met plastic. Gelukkig knapte het 's middags op, het bleef tenminste droog. Ik herinner me ook 2001. Er zouden op Koninginnedag perioden met regen zijn, zeiden ze de avond ervoor.. Nee hè? De volgende morgen vloog ik mijn bed uit naar het raam. Droog! Met wat lichte bewolking. Wonder boven wonder blééf het die dag droog en 's avonds werd op het Journaal gezegd dat het weer buiten verwachting meegevallen was. Pfoe! Perioden met regen kunnen natuurlijk niet op Koningsdag!!