Ga je binnenkort starten met een nieuwe opleiding en wil je hiervoor een financiële lening afsluiten? Dan is het interessant om te kijken wat voor opties er allemaal zijn. Zo is DUO een keuze die vaak wordt gemaakt, omdat deze voor de hand ligt. Maar zoals er vaak vele wegen naar Rome leiden, zo is dat ook met het aanvragen van een lening voor je studie. Kun je wel wat input gebruiken wanneer het aankomt op de keuze voor een juiste geldverstrekker? En wat voor voor- en nadelen er allemaal mee gepaard gaan? Dan is dit artikel zeker interessant om te lezen.
Een persoonlijke lening om je studie te bekostigen
Het aanvragen van een persoonlijke lening kan interessant zijn voor studenten die niet willen lenen bij DUO of om een bepaalde redenen niet in aanmerking komen voor een studiefinanciering. Je kunt via verschillende instanties een persoonlijke lening aanvragen, dit kunnen banken of specifieke instanties daarvoor zijn. Omdat de verstrekker van een lening voor iedereen persoonlijk is, is het goed om eerst wat onderzoek te doen naar wat voor jou belangrijk is en vooral waar je je goed bij voelt. Zo kun je op den duur de juiste keuze maken waar je je goed bij voelt en dat is bij een geldkwestie toch wel zo fijn.
Een lening bij duo aanvragen
DUO mag zeker niet ontbreken in het rijtje van geldverstrekkers, omdat dit toch wel de meest bekende instantie in Nederland is die studenten helpt bij de financiering van hun opleiding. De studiefinanciering van DUO bestaat uit verschillende onderdelen. Zo heb je keuze tussen een basisbeurs en een aanvullende beurs. De eerste geldt voor mbo-studenten en het is een bedrag dat afhankelijk is van of je thuiswonend bent of juist uitwonend bent. Wanneer je uitwonend bent heb je vermoedelijk meer geld te ontvangen, omdat dit wordt gerelateerd aan dat je ook meer kosten hebt. De basisbeurs is daarnaast een gift wanneer je binnen 10 jaar je diploma behaalt.
Ben je een HBO- en/of WO-student? Dan kun je helaas geen aanspraak meer maken op de basisbeurs. Het is voor deze studenten wel direct nodig om te kijken naar andere vormen van leningen, zoals de aanvullende beurs of een andere lening. Wat de aanvullende beurs is? Dit is vooral bedoeld voor studenten die uit een huishouden komen met een lager inkomen. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om een studie te volgen, ongeacht je achtergrond. Ook deze beurs verandert in een gift, wanneer je binnen 10 jaar je diploma behaalt.
Werken naast je studie
Dit is een optie die vaak over het hoofd wordt gezien bij het nadenken en overwegen van een persoonlijke lening, maar alsnog is het niet minder belangrijk. Door te werken naast je studie kun je op een makkelijke en toegankelijke manier toch wat extra inkomen genereren. Zoek een bijbaantje uit dat goed past bij de intensiteit van je studie, zodat deze er in ieder geval niet onder lijdt. In het beste geval kies je een bijbaantje dat iets te maken heeft met je studie, zodat je al wat gerichte werkervaring opdoet. Daarnaast is het ook nog eens een leuke manier om nieuwe mensen tijdens je studie te leren kennen.
Lenen bij familie of vrienden
Deze optie is niet voor iedereen haalbaar, omdat het vooral te maken heeft met wat voor mogelijkheden er in jouw omgeving zijn, maar je kunt natuurlijk ook een persoonlijke lening aanvragen bij familie en/of vrienden. Ook iets wat belangrijk is om na te gaan in dit geval, is dat je een lening afsluit bij iemand die je echt vertrouwt. Omdat dit vaak zo het geval is bij familie en vrienden, weet je wat je kunt verwachten. Echter, je moet wel beseffen dat een geldkwestie juist gevoelig kan liggen en dat het opstellen van duidelijke regels zeker belangrijk is. Wees dus transparant en duidelijk met elkaar over de regels die je samen opstelt, zoals de terugbetalingstermijn en eventuele rente.
Sponsoring door bedrijven
Er bestaat ook zoiets als bedrijven die talentvolle studenten willen sponsoren, in ruil voor een tegenprestatie en/of de garantie dat deze studenten uiteindelijk bij hen aan de slag gaan. Bedrijven zijn bijvoorbeeld vaak bereid om bij te dragen aan studenten die een opleiding volgen in een vakgebied dat relevant is voor hun bedrijf. Dit kan via directe sponsoring of via speciale beurzen die door bedrijven worden aangeboden. Het interessante aan dit verhaal is dat je als student niets hoeft terug te betalen, omdat het een sponsoring betreft. Wel is het zo dat je ook hierin duidelijk regels moet opstellen, omdat je uiteindelijk iets van een tegenprestatie dient te leveren, zoals bij hen voor een bepaalde tijd komen te werken. Benieuwd hoe je dit regelt? Een actieve houding werkt hierin het beste. Benader bedrijven en ga op zoek naar mensen die dit al eerder hebben gedaan voor advies.
Academische beurzen
Sommige onderwijsinstellingen bieden zelf beurzen aan voor excellente studenten. Dit is vaak gebaseerd op talentvolle prestaties vanuit de student, iets wat niet door iedereen gedaan kan worden. Denk hierbij aan de betrokkenheid bij een specifiek onderdeel, maatschappelijke betrokkenheid, of uitzonderlijk talent. Het is interessant om te kijken bij jouw universiteit wat er precies wordt aangeboden, zodat je weet of je hiervoor in aanmerking kan komen.
Meer blogs: