Herinner je je nog de Nederlandse gulden? Die tijden waarin de portemonnee iets minder zwaarbeladen was, maar de waarde van een gulden des te groter leek? Of wellicht denk je terug aan de dagen van de vertrouwde telefoongids, waarin je eenvoudig de contactgegevens van vrienden en familie kon opzoeken zonder te vertrouwen op een digitaal scherm. In dit artikel nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd en belichten we 10 dingen die velen van ons stiekem missen.
1. De Nederlandse Gulden
De gulden was de officiële Nederlandse munteenheid van de middeleeuwen tot januari 2002. De meeste van onze lezers hebben waarschijnlijk ooit met deze valuta betaald. Op de een of andere manier zal het beeld van deze munten en bankbiljetten altijd in je geheugen gegrift blijven, ondanks de veranderingen die ze in de loop der tijd hebben ondergaan. Op 1 januari 2002 werd de gulden vervangen door de euro, die sindsdien de valuta van de Eurozone is. Ja, zó lang geleden al.
2. Elfstedentocht
Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Deze vereniging organiseerde tot 1997 in totaal 15 Elfstedentochten. Schaatsers van over de hele wereld kwamen naar Friesland om een tocht van 200 km te schaatsen. Helaas waren de winters na 1997 niet meer koud genoeg om deze tocht langs de 11 Friese steden veilig te organiseren. Natuurlijk blijven we elk jaar hopen op de terugkeer van de ‘Tocht der Tochten.’ Maar die kans, acht ik aanzienlijk klein.
3. Walkman en Discman
Als je na het jaar 2000 bent geboren, heb je misschien nooit een van deze apparaten in handen gehad. Maar degenen die daarvoor leefden, denken ongetwijfeld met een glimlach terug aan de tijd van de Walkman en later de Discman. Geen Spotify of YouTube in die tijd. Nieuwe muziek ontdekken gebeurde via de radio, die je kon opnemen op een cassette of cd.
In 1963 werd de cassette geïntroduceerd. Met een cassetterecorder, meestal een groot apparaat, kon je geluid opnemen en opslaan op een cassettebandje. Dit bandje stopte je in een Walkman en zo kon je onderweg naar muziek luisteren!
Ongeveer 20 jaar later stapten veel mensen over van de Walkman naar de Discman, nadat de cd was uitgevonden. Een cd had dezelfde functie als een cassette, maar was rond en plat in plaats van rechthoekig. Het nadeel bij beide was dat je slechts een paar nummers kon opslaan en de cassette of cd al snel vol zat. Dit probleem werd later opgelost met de opkomst van de mp3-speler.
4. Telefoongids
Tegenwoordig heb je alle telefoonnummers die je nodig hebt in je telefoon of kun je ze op internet vinden, maar vroeger moest je ze opzoeken in een dik boek. We nemen je terug naar 1881. Toen werd het allereerste Nederlandse telefoonboek gedrukt. Destijds stonden er slechts 49 adressen en telefoonnummers in. Het werd niet huis-aan-huis verspreid, maar lag ter inzage bij de telefooncentrale.
Later kreeg elk huishouden jaarlijks de telefoongids in de bus. Hierin stonden in principe alle telefoonnummers en adressen van Nederlanders met een vaste telefoon. De telefoongids heeft bijna 140 jaar bestaan. In 2018 verscheen hij voor het laatst. Oh, wat gaat de tijd toch snel.
5. Telefooncel
Vroeger, toen bijna elke Nederlander een vaste telefoon had, stonden er telefooncellen op straat. Je kon immers niet met je vaste telefoon de straat op en er waren situaties waarin je echt moest bellen. Bijvoorbeeld om hulp in te roepen bij ziekte of een ongeluk, om een taxi te bellen of om privé te bellen als je niet wilde dat je huisgenoten meeluisterden. De eerste telefooncellen werden geplaatst in 1932 in De Bilt. Inmiddels zijn bijna alle telefooncellen uit het straatbeeld verdwenen.
6. De Fabeltjeskrant
Iedereen die opgroeide in de 20e eeuw herinnert zich dit populaire kinderprogramma ongetwijfeld. We durven bijna te wedden dat je zelfs de intro-tune nog volledig kunt meezingen. In 2005 werd dit programma, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nederlandse kindertelevisie, uitgeroepen tot het beste kinderprogramma van de 20e eeuw.
7. Mini Playbackshow
Nog zo’n kinderprogramma dat in het geheugen van iedereen staat gegrift. Naar onze mening was dit het leukste kinderprogramma ooit! Hennie Huisman, de kledingwinkel, de ‘magische toverbol’ die je transformeerde tot superster, het lied ‘Met z’n allen’ en natuurlijk Bulletje. We zijn er dol op!
8. View-Master
Hoe gaaf was dit?! Vroeger hadden we echt geen Instagram of Snapchat nodig om prachtige afbeeldingen te bekijken. In oorlogstijd werd dit systeem voornamelijk gebruikt voor educatieve doeleinden. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de View-Master populair bij het grote publiek. In medisch onderwijs werd het vaak gebruikt als aanvulling op boeken die belangrijke structuren in 3D moesten uitleggen. Later werd de View-Master vooral als speelgoed gebruikt.
Goed nieuws: degenen die dit speelgoed echt missen, kunnen het nog steeds kopen, bijvoorbeeld via Bol.com.
9. Diskette
Deze hoort een beetje thuis in dezelfde categorie als cassettebandjes. Waar je muziek bewaarde op een cassettebandje, bewaarde je digitale bestanden en spelletjes op een diskette. Het was eigenlijk een mini-harde schijf. Om een diskette te gebruiken, stopte je hem in het diskettestation van je computer.
Net zoals cassettebandjes op een gegeven moment werden vervangen door cd’s, werden diskettes in die tijd vervangen door cd-roms.
10. Boerenbontservies
Dit bekende servies is nog steeds te koop, maar de huidige generatie heeft geen idee wat hier zo bijzonder aan is. Veel twintigers en dertigers herkennen het als ‘het servies van opa en oma,’ wat een heerlijk nostalgisch gevoel oproept.
Naast deze 10 items zijn er nog veel meer dingen die ons een nostalgisch gevoel geven. Denk aan een ouderwetse typemachine, ‘het happertje,’ een multikleurenpen, MSN, opblaasmeubels, Snake, de allereerste liedjes van Kinderen voor Kinderen, een Game Boy, de SRV-wagen en nog veel meer.
Bij welke dingen krijg jij dat heerlijke nostalgische gevoel en verlang je even terug in de tijd?
Meer blogs:
Reacties 1
[…] Deze 10 dingen van vroeger die je ongetwijfeld mist […]