Ontdek PLUS

De Kleine Wereld

Larikslaan 2 in Leimuiden, ( Toon op kaart )

116 scholieren

Bekijk de volledige pagina van De Kleine Wereld, blijf op de hoogte van reünies en vind je klassenfoto’s terug!

In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Log in en begin meteen of registreer je gratis!

De Kleine Wereld foto

Op De Kleine Wereld vind je 8 klassenfoto’s en 116 schoolgenoten. Herken jij ze nog?

Meld je snel aan en kom weer in contact met je oud-schoolgenoten!

Aanmelden

Was toen nog de St Jan aan de Willem vd Veldenweg.

Was toen nog de St Jan aan de Willem vd Veldenweg

De Kleine Wereld, 1966

Nog les gehad in de oude kloosterschool, de St.

Nog les gehad in de oude kloosterschool, de St. Janschool, aan de Willem van de Veldenweg. Ook de kleuterklassen waren in het begin nog in één lokaal in dit gebouw. Wegens plaatsgebrek kregen de kleuters maar om de week les, tot er een nieuw kleuterschooltje met twee lokalen bijgebouwd was. Er moest in het begin voor de kleuters 'lesgeld' worden betaald. Een van de nonnen had de vitrage gewassen en hiel het op haar hoofd, ze zei 'nu ben ik een bruid met een sluier, Henk de Rijk moest de sluier vasthouden en zo liepen ze door de klas, tot Henk te hard aan de sluier trok en haar kap van haar hoofd getrokken werd..... Ze wist niet hoe hard ze de kklas uit moest lopen, want ze had (waarschijnlijk door het altijd maar dragen van die kap) maar weinig haar op haar hoofd staan. Je mocht van de nonnen alleen met een lange broek op school verschijnen, als daar ook een rok of jurk oveerheen gedragen werd. Veel mensen hebben geen goede herinneringen aan die tijd met de nonnen op school, maar er waren toch ook wel enkele hele lieve bij. Het was voor velen van hen ook niet gemakkelijk, omdat ze niet zelf voor dit leven gekozen hadden, maar van huis uit gestuurd werden.(regels van de kerk e.d.) Toen ik naar de eerste klas (tegenwoordig groep 3) ging verdwenen de nonnen van school en werd meester van Duuren hoofd van onze school. Hij woonde met zijn gezin in het voormalige klooster (woongedeelte van de nonnen), waar ook nog een mooie kapel was. Onder de school, die tegen een dijk aan gebouwd was, was een paardestalling, ik begreep dat deze werd gebruikt door de kerkgangers, boeren die uit de weide omgeving 's zondags met een rijtuigje naar de kerk gingen. Maar of dit echt zo was? 100 meter verderop was een gebouw, dat de 'jongensschool' werd genoemd. Kregen jongens en meisjes ooit appart les? De jaarlijkse sportdag werd gehouden op het koeienland naast het schoolplein , het kon dus gebeuren, dat je in een koeienvlaai viel of stapte. Omstreeks 1990-1995 is het hele schoolgebouw met klooster gesloopt, het stond midden in de polder op een dijk bij een kruispunt, ongeveer 1,5 km buiten het dorp. Tijdens mijn schoolperiode kregen steeds meer kinderen een fiets, maar als je die niet had, moest je gewoon gaan lopen, en tussen de middag naar huis om te eten. Kleuters kwamen vaak op de step, kleine fietsjes kwamen pas rond 1965 in de handel.

De Kleine Wereld, 1958

De school was toen uiteraard nog de St Jansschool.

De school was toen uiteraard nog de St Jansschool. Op de kleuterschool heb ik de nonnetjes nog meegemaakt. Daarna achtereenvolgens jufvrouw Tanke, jufvrouw Venne, meester van Mourik, jufvrouw Venne, meester Stoové en meester Merckx.

De Kleine Wereld, 1960